Lookie Blog
Image default
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – Mecanoscript van Manuel de Pedrolo

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Om onze nieuwe blogreeks af te trappen, wil ik jullie graag voorstellen aan het boek dat mij besmet heeft met mijn leesverslaving : Mecanoscript van Manuel de Pedrolo.

Mecanoscript: verslag van een nieuw begin is een kinderboek van de Spaanse schrijver Manuel de Pedrolo, dat in 1974 uitkwam. Het boek gaat over de wederopbouw van de beschaving door een jongen en een meisje, nadat buitenaardse wezens vrijwel de gehele mensheid hebben uitgeroeid. De titel is een samentrekking van manuscript en mecano.

Waarschijnlijk slaat mecano op de technische beschrijvingen. Hoewel het boek algemeen geldt als kinderboek bleek het een grotere aantrekkingskracht te hebben op tieners, wellicht ook omdat er een aantal tamelijk ‘volwassen’ onderwerpen in voorkomen zoals dood, genocide en seksualiteit.

Op Catalaanse scholen is het boek vaak verplichte leesstof, maar de meeste kinderen hebben het al op jongere leeftijd gelezen. Ook hebben na het uitkomen van het boek zeer veel Catalaanse (zwarte) jongensbaby’s de naam Didac gekregen.

Het boek verscheen destijds bij uitgeverij Lemniscaat in een hardcover editie die 127 pagina’s telde. Momenteel is het boek  niet meer nieuw te bestellen en moet je al heel veel geluk hebben om een tweedehands exemplaar te vinden. Heel wat bibliotheken hebben echter nog een uitgave in hun aanbod.

Related posts

De Vraag op Woensdag – Auteursontmoeting

Jeroen Dejaegere

Vrijdagse Verlangens – Nagelaten van Alexandra Bracken

Jeroen Dejaegere

De Vraag op Woensdag – Gelezen Boeken

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht