Lookie's Boekenhoek
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Ik heb wel eens vaker het gevoel dat auteurs uit het eigen taalgebied in lang vervlogen tijden meer kans hadden om enig succes te kennen met hun boeken. De markt was niet zo uitgebreid en de vele vertalingen van buitenlandse werken overspoelden nog de markt niet. Ik durf niet te beweren dat de voorgaande stelling de waarheid is, maar zo voelde het toch aan. Naar de bibliotheek gaan was een wekelijkse bezigheid en elke week ontdekte je wel iets nieuw, of een titel waar je voorheen wat te vluchtig was overheen gegaan.

Eén van die titels die toch enkele bibliotheekbeurten nodig had voor ik hem ter hand nam, was Kinderen van Moeder Aarde. De omvang van het boek is niet min met zo’n 350 pagina’s en schrok me toen wat af. Maar… eens ik begon aan dit toekomstverhaal, was ik helemaal verloren en heb ik heel wat werken van de schrijfster verslonden.

Kinderen van Moeder Aarde is het eerste deel van een trilogie, maar de boeken zijn onafhankelijk van elkaar te lezen. Het boek werd voor het eerst uitgegeven in 1985 door Lemniscaat en werd al vele malen van een extra druk voorzien. Zelfs op vandaag voelt het verhaal nog steeds relatief modern aan en kunnen jongeren er met volle teugen van genieten.

Korte Inhoud :

Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog.
De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest. Het ijs op het vroegere Groenland, nu Thule geheten, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat.

Thule wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Christian is het enige kind van de Konega van Thule die samen met de Vrouwenraad Thule bestuurt. Op een dag ontmoet hij Thura, een gewoon meisje dat heel veel indruk op hem maakt.

Dan verschijnt er een onbekend schip in de fjord. Het komt uit het Badense Rijk; de opvarenden hebben als enig doel Thule te veroveren zoals ze al met heel Europa hebben gedaan. Dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt; de Badeners stuiten op onverwachte tegenstand, waarbij Christian en Thura een belangrijke rol spelen.

Het boek is net als de vervolgdelen Het Helse Paradijs en Het Gulden Vlies van Thule op vandaag nog steeds op bestelling te verkrijgen.

Related posts

Vrijdagse Verlangens – Als je ademhaling stopt van Christine Geysen

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Monsterklok van Dean Koontz

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – De Duivelsverzen van Salman Rushdie

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht