Lookie's Boekenhoek
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – De Donkere Toren van Stephen King

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Al van jongsafaan had ik een voorkeur voor boeken die neigden naar het fantasygenre of die op z’n minst wat fantasy-elementen bevatten. Toen destijds, bestond het internet nog niet zoals we dat nu kennen en kon je niet zomaar op tal van sites boekbeschrijvingen gaan opzoeken. Het enige wat toen ter beschikking stond, was een aftandse bibliotheekcomputer waarop je op titel of auteur kon zoeken, maar dat was het dan ook. Je schreef op welke boeken je wenste te ontlenen, ging in het rek op zoek naar het desbetreffende boek, in de hoop dat het nog steeds beschikbaar was.

Eén van de boeken die ik eigenlijk door puur toeval had ontdekt, is ondertussen één van mijn favorieten geworden. Stephen King stond in de jaren tachtig voornamelijk bekend om zijn horrorverhalen met unieke twist en niet zozeer als schrijver van fantasy. Met De Donkere Toren die in 1982 in het Engels als The Dark Tower : The Gunslinger verscheen, zorgde hij heel even voor een stijlbreuk, met een crossover tussen fantasy, horror, western en science-fiction. Ondertussen is het boek uitgegroeid tot een reeks van acht titels en kan deze gerust als “klassieker” bestempeld worden. Het duurde tot 2012 voor het laatste deel in de serie verscheen en de titels kenden ondertussen tientallen herdrukken en diverse uitgaves en het eerste deel werd ook voorzien van een volwaardige verfilming met Idris Elba in de hoofdrol.

Korte Inhoud :

De scherpschutter is een desperado in een geheimzinnige buitenaardse wereld. Hij wil maar één ding: wraak voor de dood van zijn familie en vrienden. Zijn doelwit is de Man in het Zwart, die voor hem uit vlucht door een helse woestijn van zout en dodelijk kruid. Of wordt de jager meegelokt naar waar zijn prooi hem hebben wil?

Het boek is op vandaag nog in elke boekhandel te vinden en werd in 2003 qua inhoud herzien en in 2017 zelfs voorzien van een filmeditie. Wil je echter de wondermooie herziene uitgaves in hardcover, dan zal je hard je best moeten doen om die nog op de kop te tikken.

 

Zoals de meeste titels van King,  is dit boek uitgebracht door Luitingh-Sijthoff

Related posts

De Vraag op Woensdag – Leesvolgorde

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Monsterklok van Dean Koontz

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – De Duivelsverzen van Salman Rushdie

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht