Lookie's Boekenhoek
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – Ender’s Game van Orson Scott Card

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Heel wat boeken die vroeger ooit hoog aangeschreven waren bij heel wat lezers, blijken de tand des tijds niet te kunnen doorstaan en verdwijnen al te vaak in de vergetelheid of blijven eindeloos stof vergaren op de boekenplank bij een boekenfan op leeftijd die er geen afscheid van kan nemen. Maar gelukkig is dat niet een lot dat alle boeken uit lang vervlogen tijden is beschoren.

In de literaire wereld, vooral in de genres fantasy en scifi is de laatste tijd een echte revival aan de gang. Niet alleen in de herwaardering van het genre zelf, maar ook voor de meesterwerken die in hun tijd een hele generatie konden bekoren.

Eén van deze titels, is een werk van Orson Scott Card dat luistert naar de naam Ender’s Game. Het boek zelf werd uitgebracht in 1986 en werd door lezers en recensenten de hemel ingeprezen als het werk dat scifi op de kaart plaatste. Wat Tolkien betekende voor fantasy, dat was Card voor het scifi-genre. En dat het werk tijdloos is, bewijzen de recente filmadaptatie en heruitgave van de succesvolle titel.

Ik had het geluk het boek te kunnen lezen, niet lang na het verschijnen van de eerste Nederlandse vertaling, toen ik nog elke week reikhalzend uitkeek naar de nieuwe aankopen van de lokale bibliotheek. Het boek heeft me toen overtuigd om ook scifi steeds vaker een kans te geven als ik wederom naar wat nieuw leesvoer op zoek ga.

De Aarde heeft twee bloedige invasies van `Kruiperds maar nauwelijks overleefd. Om een derde invasie te voorkomen is de Krijgsschool opgericht, waar veelbelovende kinderen een opleiding krijgen tot gezagvoerder van een sterschip van de Internationale Ruimtevloot.

Ender Wiggin wordt op al heel jonge leeftijd gerekruteerd. Bij tactische oefeningen in de strijdzaal blinkt hij uit, waardoor de schoolleiding torenhoge verwachtingen van de jongen krijgt en hem steeds meer onder druk zet.

Zal het Ender lukken om de held te worden die de Aarde gaat redden?

Als je nog op zoek bent naar een exemplaar van de eerste uitgave onder de titel “Ender Wint” of “Enders Tactiek”, vrees ik dat je van een kale reis terugkomt. De iets modernere versie van het boek onder de titel “Enders Game” kan je wel nog in elke boekhandel bestellen en werd uitgebracht door uitgeverij de Boekerij.

Related posts

De Vraag op Woensdag – Favoriete Leesplek

Jeroen Dejaegere

De Vraag op Woensdag – Teleurstellende boeken

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Duin van Frank Herbert

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht