Lookie's Boekenhoek
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – De Regelaars van Richard Bachman

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Het gebeurt niet al te vaak dat schrijvers zo populair zijn geworden met een bepaald genre of een bepaalde schrijfstijl, dat ze ook wel eens onder een pseudoniem gaan schrijven en zo de markt wat aftasten. Maar wanneer je een naam hebt als Stephen King, dan verspreidt dat nieuws zich als een lopend vuurtje.

Toen ik in 1998 nog niet mijn eigen boterham verdiende, maar echt wel wat boeken wou kopen voor mezelf, in plaats van die steeds in de bib te gaan ontlenen, kwam ik De Regelaars tegen. De pocketversie van dit boek was voor een schijntje in de lokale boekenwinkel te koop en lag netjes in de koopjeshoek naar me te lonken. De naam Bachman deed helemaal geen belletje bij me rinkelen, maar de blurb sprak me wel aan. Dus verdween het boek in mijn boodschappenmandje en nam ik, eens thuisgekomen, rustig de tijd voor een leesbeurt. De schrijfstijl kwam me toen heel bekend voor en aangezien de ommezijde van het boek geen bio voorzag van de schrijver, ben ik pas jaren later tot de ontdekking gekomen dat dit één van de pseudoniemen van Stephen King was/is. Een aangename verrassing dus, en een boek dat nog steeds (zij het wat versleten) mijn boekenkast siert.

Het is een zomermiddag in Wentworth, Ohio en in Poplar Street gaat alles zijn gangetje. De krantenjongen bezorgt de krant, er vliegen frisbees door de lucht en er worden voorbereidingen voor de barbecue getroffen.

Het enige dat hierbij lichtelijk uit de toon valt is het rode bestelbusje dat met draaiende motor boven aan de heuvel staat. Zo dadelijk zal het zich in beweging zetten en zullen de eerste doden vallen.

Tegen de tijd dat de avond valt in Poplar Street zullen de bewoners die dan nog in leven zijn zich in een andere wereld bevinden, een wereld waarin alles, hoe verschrikkelijk ook, mogelijk is…

Een wereld waarin de regelaars in aantocht zijn.

Als je op vandaag nog op zoek wenst te gaan naar een exemplaar van dit boek, zal je het helaas niet zo snel in de rekken terug vinden en ook op bestelling lijkt het haast een onbegonnen werk. Gelukkige zijn er tal van verschillende uitgaves nog steeds relatief makkelijk op de tweedehandse markt te ontdekken.

Related posts

De Vraag op Woensdag – Aantallen

Jeroen Dejaegere

Vrijdagse Verlangens – Als je ademhaling stopt van Christine Geysen

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Mijn naam is Lestat van Anne Rice

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht