Lookie Blog
Image default
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – Mijn naam is Lestat van Anne Rice

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Een hele tijd terug, maakte ik er een gewoonte van om tweedehandsmarkten zowel online als in real life te gaan afschuimen, op zoek naar bekende en minder bekende fantasyreeksen die in het reguliere boekencircuit niet of nauwelijks nog te vinden waren. Zo kon ik onder andere de volledige hardcover editie van de Vampire Chronicles van Anne Rice in het Nederlands op de kop tikken.

In 1994 werd de filmwereld verrast met de heel erg sterke verfilming van Ann Rice’s “Interview with a Vampire” met natuurlijk in de hoofdrol, de toenmalige ster van het witte doek Tom Cruise. Wat weinigen echter weten, is dat het eerste deel uit de reeks, dat aan de basis lag van deze film, niet het sterkste deel uit bleek te zijn. Het tweede deel “Mijn naam is Lestat” is in mijn ogen de sterkhouder van de twee en mag voor liefhebbers van het genre niet op hun tbr-lijst ontbreken.

Lestat is een echte aristocraat, een man van actie, overleven en genieten. Vrij van schaamte of schuldgevoel profiteert hij al eeuwen ten volle van de geneugten die een onsterfelijk leven kan bieden: Lestat is een vampier, een van de machtigste der aarde.

Na meer dan vijftig jaar in een comateuze toestand te hebben verkeerd, ontwaakt hij in de jaren tachtig door live rockmuziek op straat. Hij maakt contact met de muzikanten, die hem een paperback van Dagboek van een Onsterfelijke geven. Dit zijn de memoires van de vampier Louis, waarin Lestat negatief wordt belicht.

Om de misvattingen over hem recht te zetten, besluit Lestat tot een weerwoord.

Wie op heden nog een exemplaar van dit boek wil ontdekken zal het momenteel op de tweedehandsmarkt moeten doen. De paperback-editie is nog relatief goedkoop te vinden, maar de hardcover-edities, uitgebracht door uitgeverij M (in mijn ogen zo veel mooier) zijn al wat moeilijker te ontdekken en gaan soms voor meer dan de nieuwprijs van de hand.

Related posts

Vrijdagse Verlangens – De Eeuwige Tijd van Deborah Harkness

Jeroen Dejaegere

Cadeau gezocht? Dit is een aanrader!

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – De Duivelsverzen van Salman Rushdie

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht