Lookie Blog
Image default
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – Duin van Frank Herbert

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

In ieder genre zijn er wel enkele werken terug te vinden die iedere zichzelf respecterende boekenfan moet gelezen hebben (of die iedere fan wel in zijn boekenkast wenst te hebben). Heel wat van die klassiekers zijn ondertussen ook voorzien van een verfilming of er werd een serie van gemaakt. Maar de echte hele grote werken vallen zo op in de massa. Dune of in het Nederlands Duin van Frank Herbert, werd niet alleen voorzien van tal van vervolgdelen door zijn zoon en spin-offking Kevin J Anderson, maar lag ook aan de basis van een verfilming, diverse series en games.

Denk je van jezelf dat je een scifi-liefhebber bent, dan is “Duin” alvast dat ene werk dat je moet gelezen hebben.

In een verre toekomst, vele duizenden jaren van nu, wordt het Geslacht Atreides op keizerlijk bevel gedwongen zijn erfplaneet te verlaten en een nieuw leven te aanvaarden, de onbarmhartigste, meest ongastvrije die het menselijk heelal kent: de woestijnwereld Duin.

 

Hertog Leto van Atreides heeft de positie van gouverneur van de planeet Arrakis aangeboden gekregen. Een bijzondere kans, want deze woestijnplaneet is de enige plek waar de ontzettend waardevolle specie melange kan worden gedolven.

Op zijn thuisplaneet Caladan bereidt Leto zijn vertrek voor. Hij, zijn concubine Jessica en hun zoon Paul vermoeden dat de benoeming een valstrik is van hun aartsrivalen, de Harkonnens. Desondanks besluit Leto dat ze toch gaan – de kans om alle productie van melange in de hand te hebben is simpelweg te waardevol. Ze vertrekken richting Arrakis, maar van alle kanten dreigt gevaar.

Duin verscheen in 1965 en is de grootste sciencefictionklassieker aller tijden. Er zijn vele miljoenen exemplaren van het boek verkocht en ook op vandaag is het boek nog steeds te koop en werd uitgebracht door uitgeverij Q.

Related posts

Vrijdagse Verlangens – Nagelaten van Alexandra Bracken

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Mijn naam is Lestat van Anne Rice

Jeroen Dejaegere

Vrijdagse Verlangens – Ik Zal Straffen van Steinar Bragi

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht