Lookie Blog
Image default
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – De Trein der Traagheid van Johan Daisne

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Heel toevallig kwam ik deze klassieker van de nederlandstalige literatuur tegen toen ik dit weekend door de berichten op facebook aan het scrollen was. Een hele tijd geleden toen ik nog in het middelbaar zat (ja dat was al in de vorige eeuw ahum ahum) kregen we van school een lijst met titels waaruit kon gekozen worden om een verplicht boekverslag te schrijven. Toen was dat nog niet zo creatief als mijn kinderen dat mogen doen, maar moest die bespreking aan heel strikte voorschriften beantwoorden. En de titels die op de lijst stonden, waren meestal niet de meest luchtige schrijfsels, maar eerder wat men wou betitelen als “literatuur”.

Op die lijst stond ook een klein boekje (want ja, zo was ik wel, de dunste boekjes uitzoeken voor een bespreking) uit 1950, dat luisterde naar de naam “De Trein der Traagheid”, geschreven door Johan Daisne. Niettegenstaande het verplichte karakter van die leesbeurt, kan ik me herinneren dat ik best wel genoot van dit verhaal.

Wanneer de naamloze hoofdfiguur, een schoolmeester van middelbare leeftijd, op een warme lenteavond in de trein tussen twee steden indommelt en vervolgens weer ontwaakt, blijken al z’n medepassagiers in de gehele trein in een diepe slaap verzonken. De enige uitzondering is de gepensioneerde hoogleraar Hernhutter en de jonge student Val.

Wanneer het voertuig tot stilstand is gekomen besluiten ze om samen op zoek te gaan naar het dichtsbijzijnde dorp of enig ander teken van leven, onderwijl een antwoord zoekend op de vele vragen die het gezelschap op dat moment heeft.

Maar niets is wat het lijkt, en langzamerhand komt het drietal tot de schokkende conclusie dat de sleutel tot dit raadsel ligt in de wetenschap van het psychische automatisme.

Het boek is al geruime tijd niet meer in de winkel verkrijgbaar, maar heel wat bibliotheken hebben nog een exemplaar en heel misschien kan je ook tweedehands wel nog deze titel op de kop tikken.

Related posts

Maandagse Mijmeringen – Monsterklok van Dean Koontz

Jeroen Dejaegere

De Vraag op Woensdag – Boekencollecties

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Mijn naam is Lestat van Anne Rice

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht