Lookie's Boekenhoek
Blog Maandagse Mijmeringen

Maandagse Mijmeringen – De Duivelsverzen van Salman Rushdie

Op maandag sta ik voortaan even stil bij een aantal boeken die dan misschien niet meer tot de moderne literatuur behoren, maar die op hun eigen manier een plaats verdienen in ieders bibliotheek. Graag stel ik jullie voor aan enkele verborgen pareltjes, in de vergetelheid geraakte succesnummers en minder bekende titels die het ook wel verdienen om eens in de kijker te staan.

Soms heb je van die titels die dan wel als boek sterk genoeg op zichzelf staan om naam en faam te verdienen, maar die om wat voor verkeerde reden dan ook in de pers komen en zo voor de één een doorn in het oog is, terwijl die voor een ander gewoon een vermakelijk schrijfsel kan betekenen. In de jaren tachtig was er meer dan eens controverse rond verkeerde uitspraken, geloofsinterpretaties en nog meer van dat lekkers, dat in de hedendaagse samenleving haast gemeengoed is geworden.

Eén van de grootste controverses, vond plaats in 1988, toen Salman Rushdie zijn boek The Satanic Verses uitbracht. In 1989 werd deze titel van een nederlandse uitgave voorzien, onder de naam “De Duivelsverzen”. De publicatie van De duivelsverzen veroorzaakte een controverse onder fundamentalistische moslims. De oorzaak van deze controverse was de wijze waarop Mohammed, binnen de islam gezien als profeet, door Rushdie in het boek wordt neergezet; als een man die bezwijkt voor aardse genoegens. Het is een verwijzing naar de omstreden duivelsverzen uit de Koran. Voor veel moslims is dit een taboe. Wie toen de tijd bewust beleefd heeft, heeft het besef dat geloofsgebonden discussies geen nieuw gegeven is en in alle tijden voor komt.

Wie echter destijds het boek benaderde vanuit een Westers oogpunt en het doornam omwille van het onderhoudende en best wel leuk geschreven verhaal, zal moeten vaststellen dat zelfs zonder de hele hetze er ook een publiek voor het boek was.

In “De duivelsverzen’ van Salman Rusdie ontploft een gekaapt vliegtuig boven Engeland. Tussen plastic bekertjes, zuurstofmaskers, afgerukte ledematen en herinneringen vallen twee figuren richting het Kanaal. Het zijn de beroemde acteur Djibriel Farisjta en de in driedelig grijs gestoken Saladin Chamcha, die uiteindelijk levend en wel op de Engelse kust aanspoelen. Ze zijn verkozen tot tegenstanders in de eeuwige strijd om Goed en Kwaad. Maar wie is wie?

Het boek zelf werd al in tal van uitgaves gegoten en is ook op vandaag nog steeds makkelijk te bestellen in je lokale boekhandel. En misschien is het gezien de huidige samenleving meer dan ooit een actuele publicatie.

Momenteel kan je via uitgeverij Atlas nog een nieuw exemplaar op de kop tikken of je kan de plaatselijke kringloopwinkels afstruinen om er eentje mee te pikken.

 

Related posts

Vrijdagse Verlangens – Nevermoor 2 van Jessica Townsend

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Ender’s Game van Orson Scott Card

Jeroen Dejaegere

Maandagse Mijmeringen – Mijn naam is Lestat van Anne Rice

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht