Lookie's Boekenhoek
Releases

Ijzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem

Historische roman over een meisje in het leger van Napoleon

De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hieilen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

Jean-Claude van Rijckeghem is co-auteur van de bekroonde historische romans Jonkvrouw en Galgenmeid en (co-)scenarist van succesvolle films als Aanrijding in Moscou, Zagros en Brasserie Romantiek, van de televisieserie Amigo’s en van stripverhalen zoals Little England.

Sterktes van dit verhaal :

  • levendige vertelstijl
  • koppig en karaktervol hoofdpersonage
  • thema’s gender en identiteit in een historische roman
  • de auteur won twee keer de boekenleeuw

Related posts

Winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs krijgt Dyslexie-uitgave

Jeroen Dejaegere

Partystress! – de nieuwe Muts, deel 13

Jeroen Dejaegere

Omar zoekt zijn plaatsje in de wereld

Jeroen Dejaegere

Plaats een bericht