Home Film- en Serierecensies Artemis Fowl (2020)

Artemis Fowl (2020)

by Jeroen Dejaegere

Verenigde Staten
Actie / Avontuur
95 minuten

geregisseerd door Kenneth Branagh
met Ferdia Shaw, Lara McDonnell en Judi Dench

De film vertelt het verhaal van Mr. Artemis Fowl. Artemis is een 12-jarig genie en de afstammeling van een lange reeks van ‘criminele meesterbreinen’. Artemis gebruikt zijn intelligentie tegen een verborgen groep feeën, die al dan niet in verband staan met de verdwijning van zijn vader. Hierbij komt hij oog in oog te staan met Holly Short, een elf en de eerste vrouwelijke kapitein van LEPrecon – de verkenningsafdeling van LEP (Lower Elements Police) – en Commander Root, de geharde commandant van LEPrecon.

De Mening van Jeroen

Het is heel lang aftellen en wachten geweest, maar nu we sinds 15/09 eindelijk Disney+ in huis konden halen, was het ook meteen de beurt aan Artemis Fowl om een kritische kijkbeurt te ondergaan. De boeken zijn al geruime tijd verorberd en verteerd, maar ik was wel eens benieuwd hoe men de verfilming zou aanpakken. Het was, laat ons zeggen, zo’n titel die hunkerde naar een Disney-aanpak.

Na A Wrinkle in Time, was ik benieuwd of de Disney Studio had geleerd uit hun fouten. Eerlijk is eerlijk, het voorgenoemde boek was al niet meteen mijn favoriet, maar wat ze ermee deden op het witte scherm was ronduit schandalig. En eerlijkheid gebied me ook meteen te vertellen dat zelfs Disney meer dan één blunder durft te maken. Artemis Fowl past perfect in dat plaatje.

Ferdia Shaw (die verder dan deze film geen enkele verdienste op zijn conto heeft, als je dat al verdienste kan noemen) wringt vakkundig de hoofdrol van charismatische Artemis Junior de nek om door hem te ontdoen van alle uitstraling en geloofwaardigheid. Het acteertalent van deze knul benadert helaas het nulpunt en enige présence heeft die ook al niet. Jammer voor de prent ligt het zwaartepunt wel op die ene rol, waardoor de aanwezigheid van filmgrootheden als Dame Judy Dench en Collin Farrell teniet wordt gedaan.

Zelfs de al bij al leuke prestaties van Josh Gad als oversized dwerg en Lara McDonnell als toch wel volwaardige Holly Short kunnen het tij niet keren.

Disney Studios kan teren op heel wat filmervaring en bijhorende kennis en levert dan ook een visueel sterke prent af. Wat de special effects betreft kan zelfs de meeste kritische kijker geen nare opmerkingen maken. Ook het verhaal is best te pruimen, al slaagt men er niet in om de sfeer van het boek te evenaren en worden er teveel compromissen gemaakt. De verhaallijn is helaas deels herschreven geweest voor deze filmadaptatie, waarvoor belangrijke elementen uit de plot worden gemist en het verloop wat stroef aanvoelt.

 Alles bij elkaar geteld is een prent die als middelmatig kan gezien worden voor wie nog nooit van de boekenreeks heeft gehoord. Voor de echte fans en lezers van de reeks haalt deze prent zelfs geen voldoende en is het nu nog maar eens jaren afwachten in de hoop dat Disney of een andere studio een nieuwe adaptatie uitbrengt die die naam wel waardig is.

Related Articles

Leave a Comment