Home NieuwsBoekreleases Een klassieker in een nieuw jasje

Een klassieker in een nieuw jasje

by Jeroen Dejaegere

De iets minder jonge jeugd denkt wellicht vol nostalgie terug aan deze verhalen. De jeugd van tegenwoordig kan de boekenreeks waarin vier vrienden en hun trouwe viervoeter allerlei avonturen beleven voor het eerst ontdekken. Standaard Uitgeverij stak immers de originele verhalen van Enid Blyton in een fris jasje. De eerste twee delen liggen vanaf vandaag 23 juni in de winkelrekken. Dit najaar verschijnen deel drie en vier. 

De Vijf – Gestrand op Kirrin Eiland

Er lag daar iets in zee, bij de rotsen… iets donkers, iets groots, iets wat zich uit de golvenomhoog wierp en dan weer verdween. Wat kon het zijn?

Julian, Dick en Anne brengen de vakantie door bij hun nicht George en haar hond Timmy. Terwijl ze het mysterieuze Kirrin Eiland aan het verkennen zijn, doen ze een spannende ontdekking, die ze naar de donkere kerkers van een oud kasteel leidt. Wat – of wie – zullen ze daar vinden?

Het eerste hoofdstuk kan je alvast hier lezen.

“Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 – aldaar overleden, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek. Haar werk bestaat onder andere uit boekenseries met steeds terugkerende personages voor verschillende leeftijdscategorieën. De boeken zijn fantasierijk, maar meestal zonder magie. De boeken zijn populair in Engeland en Australië en zijn in 41 talen vertaald. Sleutelwoorden in haar boeken zijn ‘geheim’ en ‘avontuur’. Er komen vaak tunnels en geheime kamers in voor. De hoofdpersonen zijn vaak prepuberale kinderen. De rol van de volwassenen is zeer beperkt. Enid Blyton was een van de voorlopers in dit genre jeugdliteratuur zonder volwassenen.

De Vijf en de Geheime Gang

“Als iedereen slaapt, gaan wij naar paps studeerkamer om te kijken of we iets kunnen vinden. Ik kan toch niet
slapen voordat ik het zeker weet.’

Als George, Julian, Dick, Anne en Timmy op een oud stukje stof aanwijzingen vinden die leiden naar een geheime gang, kunnen ze niet wachten om die te gaan ontdekken. Maar dan worden er belangrijke papieren van oom Quentin gestolen. De vijf denken te weten wie de dief is, maar zal het ze lukken om hem te ontmaskeren?

Benieuwd naar het eerste hoofdstuk, lees het hier.

Related Articles

Leave a Comment