Home NieuwsBoekreleases Steampunk Fantasy met actuele insteek

Steampunk Fantasy met actuele insteek

by Jeroen Dejaegere

DEN HAAG – We leven in een vreemde tijd, vol nepnieuws, vooroordelen en discriminatie. Begin september is Terras Altas, 1 – Puur Wit verschenen, het begin van een nieuwe trilogie door Patty van Delft. Patty gebruikt alles om haar heen als inspiratie voor haar verhalen. Dat die zich in gefantaseerde werelden afspelen helpt lezers om de actuele thema’s op een andere manier te beschouwen. Of het nu gaat om haar alom geliefde wereld Drägan Duma, waar mensen en draken een verbond met elkaar waren aangegaan, of om haar nieuwe imaginaire wereld Terras Altas: de parallellen met die van ons zijn onmiskenbaar.

In Terras Altas moet Lily onverwacht vechten voor haar bestaan. Grootgebracht als edele kijkt ze uit naar de dag dat ze met Espen, een lid van de elite en erfgenaam van het machtigste Huis onder het Regime, zal trouwen. Maar het luchtschip dat haar naar hem moet brengen stort neer boven het Laagland en Lily komt terecht op een plek waar nachtmerries haar ook overdag teisteren.

Terras Altas is een wereld waar een vreselijke oorlog een groot gedeelte van de bevolking heeft uitgeroeid. Het land is gesplitst in het vruchtbare en welvarende Hoogland, dat de kusten beslaat, en het Laagland, dat voornamelijk bestaat uit woeste en ongerepte natuur.

Het Regime houdt de bevolking van het Hoogland streng onder controle. Kinderen worden alleen geboren als het Regime dit toestaat en ze worden grootgebracht door “tantes” en “ooms”. Er vindt bij de geboorte bovendien een strenge selectie plaats, waardoor van tevoren al vaststaat hoe het leven van een kind in grote lijnen zal verlopen.

Ik ben bevoorrecht; ik weet wie mijn ouders zijn. Tenminste, ik weet dat het beide hooggeplaatste edelen zijn met bijzondere gaven. Mijn witte haar schijn ik van mijn moeder te hebben, al ken ik haar naam niet.

Zo werkt het nou eenmaal, ouders hebben geen band met hun kinderen. Wanneer iemand een baby krijgt, wat uiteraard alleen is toegestaan na goedkeuring van het Regime, dan wordt deze direct opgehaald, door schouwers onderzocht en geplaatst bij een geschikte opvoeddame of -heer. Deze “tantes” en “ooms” bepalen wat de vaardigheden van de kinderen zijn en wat de juiste opleiding is. Tante Philou is dus geen bloedverwante van mij, maar ze komt het dichtst bij wat de Ouden “familie” noemden.

Tot ik klaar ben met de opleiding en voor de wet volwassen ben, of tot ik in het huwelijk treed, sta ik onder haar bescherming. Kinderen zonder gave, maar met sterke genen die tot nakomelingen kunnen leiden die wel over vaardigheden beschikken, worden geplaatst bij edelen tot ze trouwen. De rest wordt door het voetvolk opgevoed tot boer, bediende of, als ze meer geluk hebben, tot winkelier, handelaar of soldaat.

Vlak na mijn geboorte werd duidelijk dat ik geschikt ben om Magyr te worden. Dat is iemand die energieën kan manipuleren met de kracht uit haar of zijn innerlijke bron, ook wel “kern” genoemd. Magyrs zijn erg belangrijk voor het Regime, daarom krijgen degenen die hier aanleg voor hebben direct een hoge rang. We worden met zorg opgeleid om vervolgens in dienst te treden van de heersende orde.

Patty van Delft – Terras Altas / Puur Wit

Met haar strenge wetten zorgt het Regime voor vrede en een goede taakverdeling binnen de maatschappij. Overtreders van de wetten worden zwaar gestraft en de grootste misdadigers worden verbannen naar het Laagland, waar ze zichzelf moeten zien te redden.

Nadat het luchtschip is neergestort en blijkt dat de piloot – de enige andere inzittende – het niet heeft gered, gaat Lily op zoek naar hulp. Die blijft echter uit en tot overmaat van ramp wordt ze gevangengenomen door een groep bannelingen onder leiding van River, een sinistere jongen met een vreemde kracht. Het is de bedoeling haar als ruilmiddel in te zetten in een deal met het Regime.

Het is echter de vraag of het Regime aan de eisen van de Laaglanders tegemoet zal komen om Lily haar vrijheid terug te geven. Tot die tijd zal ze zich staande moeten houden tussen de misdadigers die haar hebben ontvoerd. Maar zijn zij wel misdadigers? Is wat het Regime Lily geleerd heeft allemaal wel waar? Of zal blijken dat elk verhaal twee kanten heeft?

Puur Wit is een avontuur over geheimen, onderdrukking, tweestrijd en een gevecht om vrijheid. Niets is zo eenvoudig als het lijkt. De Haagse Patty van Delft sleurt je Terras Altas binnen en zorgt ervoor dat je de werkelijkheid even vergeet. Of toch niet…?

Het is altijd weer even spannend als een auteur aan iets nieuws begint, maar ik kan nu echt zeggen: missie geslaagd! Patty van Delft heeft een eigen stijl, die ze ook in deze nieuwe reeks voortzet. Haar toon, woordgebruik, en spanningspieken gedurende het hele verhaal kloppen gewoon, en zorgen ervoor dat je als lezer alleen maar meer wilt. Ik ben (en blijf) fan! Kom maar op met deel 2.

Cisz Strasters, The Bookbabe – 5 sterren

www.facebook.com/thebookbabecisz/posts/1163999717315054

Met Terras Altas – Boek 1 – Puur Wit is Patty van Delft er, na haar Dragan Duma reeks, opnieuw in geslaagd mij te betoveren met een fantastisch verhaal.

Sheila Vermeulen, Indeboekenkast.com – 5 sterren

indeboekenkast.com/2020/08/03/puur-wit

Eergisteren kon ik de verlokking niet meer weerstaan en begon ik met mijn kopje koffie in de tuin te lezen. En te lezen. En te lezen. Totdat het boek uit was. En nu begint het wachten op het vervolg want ik wil verder lezen!!! Nee, ik moet verder lezen! Dit boek is FANTASTISCH <3 Ik dacht niet dat Patty nog zo’n goed boek als de Drägan Duma serie kon schrijven, maar het is haar gewoon weer gelukt!

Denise, Nienke’s Boekenblog – 5 sterren

www.nienkekinderboekenblog.nl/review/denise-leest-terras-altas-puur-wit-van-patty-van-delft

Hoewel aanbevolen vanaf 15 jaar, zorgen de intrigerende verhaallijn en onverwachte wendingen ervoor dat ook oudere lezers zich moeiteloos laten meevoeren naar Terras Altas, waar magie, natuur en techniek een boeiend geheel vormen. Deze spannende Steampunk weeft hedendaagse realiteit samen met fantasy. Vriendschap, fake news, discriminatie, vooroordelen, diversiteit en zelfontwikkeling spelen ieder een rol. 

Patty van Delft laat je nadenken over onderdrukking, tweestrijd en het gevecht om vrijheid. In Terras Altas is, net als in de gewone wereld, niets zo eenvoudig als het lijkt…

Boekgegevens :

  • Titel : Terras Altas 1 / Puur Wit
  • Auteur : Patty van Delft
  • Uitgeverij : Celtica Publishing
  • ISBN : 9789493158238
  • Het Boek is tevens als e-book verkrijgbaar

Related Articles

Leave a Comment