Strijd om de macht
Mariëtte Aerts kan als geen ander een heel nieuwe wereld scheppen, waardoor je meegezogen wordt in het verhaal. Bij het lezen van De heersers van Kir voel je de hete adem van heer Glendahl gewoon in je nek… Extra fijn dus om te weten dat dit het eerste deel van een trilogie is!
Raben is een jonge Lezer. Als hij een voorwerp oppakt en zich openstelt, leert hij alles over de geschiedenis ervan. In het rijk van de Zeven Eilanden moeten Lezers heer Glendahl, heerser van Kir, en zijn raadsheer Himmondar, helpen bij de zoektocht naar de Oude Artefacten die vol oeroude magie zouden zitten. Om niet opgepakt te worden leert Raben hoe hij zijn gave verborgen kan houden. Dit komt goed van pas wanneer hij de oudste zoon van heer Glendahl moet begeleiden op zijn reis naar het eiland Ing’maril. Raben is namelijk ook genezer.
Dan wordt hun schip overvallen door kapitein Zuran Zoutbaard en zijn piraten. Heer Glendahl is woedend als hij hoort dat Lezers en piraten zijn ambitieuze plannen doorkruisen. Raben begrijpt van alle intriges soms meer dan hem lief is, maar gelukkig kan hij rekenen op de steun en magie van de jonge pirate en Elementaliste Calli.
De Mening van Liana
De heersers van Kir is het eerste deel in de Kronieken van de Zeven Eilanden, een serie die tot nu toe vier delen telt. Het vijfde en laatste deel verschijnt in november van dit jaar. Het is een high fantasy verhaal en het is zo’n boek dat wellicht niet op mijn pad was gekomen als ik deze recensie niet zou schrijven. Ik ben immers niet zo’n grote fan van fantasieboeken, maar ik wilde dit boek wel graag een eerlijke kans geven.
Het eerste wat mij opviel was dat op de eerste pagina’s enkele lijstjes staan van termen en namen die gebruikt worden in het boek. Zo heeft elke maand een andere naam en ook de dagen hebben elk een unieke naam in deze fantasiewereld. Dat getuigt van creativiteit, maar het maakt het verhaal ook ingewikkelder. Tijdens het lezen van een boek vind ik het niet echt fijn om de hele tijd naar voor te bladeren om te zien welk woord nu juist wat betekent. Het hoort echter wel bij het verhaal, dus ik snap wel dat het erin zit.
Door die vreemde termen was ik vanaf het begin niet echt helemaal mee. Het idee van het boek was wel interessant en het concept van mensen die voorwerpen kunnen ‘lezen’ en dan meteen veel te weten komen over die voorwerpen intrigeerde me wel. Ook vond ik Raben, die zelf een lezer is, wel een interessant personage, want hij moet er immers voor zorgen dat hij zijn gave verborgen kan houden. Zeker als hij met Heer Glendahl mee moet op reis, wordt dat zeer lastig. Het is dan ook duidelijk dat de schrijfster heel erg goed nagedacht heeft over hoe ze de wereld wilde scheppen. Daarnaast bevat het boek ook nog eens een mooie kaart, wat zeker een pluspunt is om het verhaal je visueel voor te stellen.
Het was gewoon niet echt mijn boek, maar voor de iets doorgewinterde (YA) fantasielezer is dit wellicht wél een ideaal boek vol met magie en avontuur. Ik kon mij niet echt inleven in de personages omdat de wereld die geschept wordt zo ver afligt van onze wereld. Daarnaast komt het verhaal ook traag op gang, maar naarmate je verder leest, zit er veel meer vaart in het boek.
De heersers van Kir is zeker geen slecht boek, maar het is een boek dat ver buiten mijn comfort zone ligt. De wereld die door de schrijfster geschept wordt is echter wel erg fascinerend en de worldbuilding is dan ook geslaagd. Door de verschillende verhaallijnen blijft het boek wel boeiend en daardoor blijven er ook nog heel wat vragen open voor de volgende delen in de serie.