‘The Wire’ en ‘Breaking Bad’ met magie… In ‘Grijze magie’, het eerste deel in de Kate Prospero-serie van Jaye Wells, draait alles om de bikkelharde strijd tussen de magiekartels en de wet.
In een maatschappij waarin magie even verslavend is als drugs, probeert de 28-jarige Kate Prospero makers en verspreiders van illegale ‘grijze’ magie achter de tralies te krijgen. Zelf kent ze die wereld maar al te goed: ze groeide op als het nichtje van een van de kartelbazen.
Een nieuwe variant van grijze magie die tot moorden aanzet, betekent voor Kate de carrièrestap waar ze lang op heeft gewacht, maar als haar ex-vriend een van de verdachten blijkt te zijn zal ze haar relatie met hem en met grijze magie opnieuw moeten definiëren.
De Mening van Jeroen
In een wereld waar magie een alledaags gegeven is, schuimt Kate Prospero de straten af om de criminaliteit een halt toe te roepen. Als lid van de politie van het fictieve Babylon wordt ze dagdagelijks geconfronteerd met de strijd tussen grijze illegale magie en schone legale magie van een stad in verval. De rijken kunnen zich de schone magie veroorloven om aan al hun kwalen tegemoet te komen, terwijl de onderlaag van de bevolking zich tegoed doet aan twijfelachtige en verslavende vuilmagische drankjes. “Grijze Wolf” is de nieuwste vuilmagische drug die op de markt wordt gegooid, met veel extremere gevolgen dan de traditionele sexdrankjes en opwekkende middeltjes die de straat al rijk was. Het goedje zorgt ervoor dat de gebruiker een oncontroleerbaar verlangen krijgt naar mensenvlees. In Cauldron, de onderbuik van Babylon, wordt Kate gedwongen een gebruiker van Grijze Wolf om het leven te helpen. Deze blijkt echter een informant te zijn van de MEA, de fantasy-evenknie van de narcoticabrigade. Zo komt Prospero bij een plaatselijke speciale afdeling terecht die de bron van het onheil probeert aan te pakken.
Het is meteen bij aanvang overduidelijk dat schrijfster Jaye Wells zich heel grondig heeft voorbereid op het schrijven van deze “Grijze Magie”. Ze bracht heel wat tijd door op de politieschool en zorgde ervoor dat de procedures van de misdaadbestrijding in het boek zo dicht mogelijk aanleunen bij de werkelijkheid. Vanaf de eerste pagina neemt ze de lezer met een levendige verbeelding en heel wat talent bij de hand en laat die niet meer los tot de laatste pagina is omgeslagen.
Zoals bij de meeste urban fantasy-verhalen is ook dit schrijfsel een mengeling van verschillende genres, waarbij je kan spreken van een primair en secundair genre. In deze eerste telg van de reeks rond Kate Prospero opteerde de schrijfster om hoofdzakelijk de lijn van een politiethriller te bewandelen en de fantasy-insteek van magie daar doorheen te weven. De twee werden tot een sterk geheel verweven en laten ruimte om de stad en zijn bewoners van voldoende diepgang te voorzien. Zelfs zonder de rode draad van fantasy-elementen zou Wells nog steeds kunnen terugblikken op een sterke thriller.
Kate wordt levensecht op de pagina’s geplaatst als vrouw die in een mannenwereld meer moet bevechten dan alleen haar eigen demonen. Ze probeert vergeefs het evenwicht te bewaren tussen het opvoeden van haar tienerbroer en haar ambities bij de ordehandhaving. De overige personages kennen niet dezelfde diepgang en worden eerder stereotyp ten tonele gebracht, maar deze aanpak draagt dan weer bij tot de herkenbaarheid en de continuïteit van het verhaal. De dialogen zijn steeds uiterst functioneel binnen het kader van de verhaallijn en slagen erin om realistisch over te komen, zonder de vaart uit het plot te halen.
Wells heeft met Grijze Magie een totaalpakket ontworpen dat liefhebbers van meer dan alleen Fantasy zal aanspreken. De elementen in dit boek mogen dan elk op zichzelf staand niet als origineel bestempeld worden, wat de auteur ermee doet wanneer alles wordt samengevoegd, is dat des te meer.
Dit boek is wederom een sterke aanrader van Fontein. Ze mogen stilaan hun Urban Fantasy-reeksen als kwaliteitslabel gaan profileren.