Angel Fall / Penryn en het einde der dagen – Susan Ee

A

De engelen van de apocalyps hebben de macht overgenomen in de wereld, en het is een chaos. Overdag schuimen bendes de straten af, ’s nachts heersen angst en bijgeloof. Wanneer Penryns kleine zusje door gewelddadige engelen wordt ontvoerd, grijpt Penryn in: ze zal alles doen om haar zusje terug te krijgen. Maar daar heeft ze hulp voor nodig – en die hulp komt uitgerekend van Raffe, een engel zonder vleugels…

Penryn en Raffe zijn vijanden, maar samen ondernemen ze de gevaarlijke tocht naar het hoofdkwartier van de engelen. Waar is Penryns zusje? En kan Raffe ooit zijn vleugels terugkrijgen?

Susan Ee werkte als advocaat, maar is nu fulltime schrijver. Ze is de auteur van de trilogie Angelfall, die een ware sensatie veroorzaakte op Goodreads.com met een recordaantal recensies.

De Mening van Jeroen

Wat moet een schrijver, wanneer je bij je debuut niet meteen een uitgeverij kan vinden die staat te springen om je schrijfsel te gaan uitgeven of je niet meteen de juiste weg vindt om je boek aan het grote publiek voor te stellen? Juist, je schakelt over op selfpublishing. Susan Ee, nam een grote sprong in het diepe met het zelf uitgeven van haar Angel Fall. Het duurde echter niet lang voor de vele Goodreads-aanhangers en diverse boekenblogs in 2011 er de mond van vol hadden. De ene na de andere positieve recensie stak de kop op en na enkele jaren de hemel in te worden geprezen, snapte een uitgeverij de kracht van deze novelle en kon die in 2013 in een herziene uitgave aan een nog breder publiek worden voorgesteld.

Susan Ee heeft met dit dystopische verhaal een duistere en grauwe toekomstsetting tot leven gewekt, waar de wereld werd vernietigd en overgenomen door wraakzuchtige engelen. Niemand weet waarom deze engelen uit de hemel zijn afgedaald, maar niets zal ooit nog hetzelfde zijn. Sinds hun komst is het een kwestie van overleven. Voedsel is heel schaars geworden, de dagdagelijkse bezigheden zijn vervallen in een dagelijkse strijd en diverse bendes proberen in de chaos hun slag te slaan. Hoofdpersonage Penryn Young kan alleen maar hopen dat ze met haar moeder en zus de heuvels bereikt om vandaar een veiliger oord te gaan opzoeken. Jammergenoeg raakt de zeventienjarige Penryn verzeild in een gevecht tussen enkele engelen, waarbij haar zus uit haar rolstoel wordt ontvoerd en haar moeder spoorloos verdwijnt. De jonge vrouw weigert echter het lot van haar zus te aanvaarden en bindt samen met een gewonde engel de strijd aan om haar zus terug te vinden.

Penryn is een harde tante, ze werd omwille van de paranoïa van haar moeder sinds jaar en dag getraind in diverse gevechts- en zelfverdedigingstechnieken. Aangezien ze al geruime tijd zonder haar vader moet overleven samen met haar geestelijk gestoorde moeder, is ze meer een moederfiguur voor haar zus geworden dan zomaar een tiener uit een gemiddeld gezin. Alles wat ze doet is in het belang van haar familie. Ze neemt moeilijke beslissingen met een volwassenheid waar veel tieners een puntje aan kunnen zuigen en neemt de grootste risico’s in het belang van haar zus. Zoals iedere tiener, heeft ook ons hoofdpersonage zo haar eigen tiener-problemen, maar die worden slechts minimaal op de achtergrond aangeraakt. Zelfs van prille tienerliefdes zoals ze zo vaak in YA worden uitgesponnen, is in dit verhaal geen sprake, al zijn er hier en daar raakpunten die in de twee vervolgdelen best wel een verdere uitwerking kunnen krijgen.

Angel Fall 1 of Penryn en het einde der dagen is niet meteen een uitgebreid literair werk, met zijn grote 250 pagina’s is het maar een mager beestje, maar de pagina’s zitten tsjokvol verhaal en van enige overdaad aan woorden of extravagante beschrijvingen is dan ook geen sprake. In deze eerste telg uit de trilogie blijven heel wat vragen onbeantwoord en staat bovenal de actie centraal. We worden van bij de aanvang aan de hoofdpersonages voorgesteld en krijgen het verhaal vanuit hun standpunt voorgeschoteld. Het plot leest heel vlot weg en is op uiterst originele wijze uitgewerkt. De heel erg korte hoofdstukken geven het gevoel van een pageturner nog wat extra nadruk mee.

Dit is een boek dat op een koude winterdag als deze in één leesbeurt makkelijk af te werken is. De spanningsboog die op het einde van dit eerste deel op een climax eindigt, samen met de vele onbeantwoorde vragen die de lezer zich stelt na de laatste pagina, zorgen ervoor dat deel twee niet lang op een leesbeurt kan blijven wachten. Als al de prachtige recensies op diverse blogsites je al lieten verlangen om dit boek onder ogen te nemen, dan weet de eigenlijke leesbeurt alleen maar de hoge verwachtingen te bevestigen. Kort maar krachtig : Dit is een must voor elke YA- en fantasyfan.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories