De Vuurvogel / Duizend Stukjes van Jou – Claudia Gray

D

De ouders van Marguerite Caine zijn beroemde baanbrekende wetenschappers. Hun laatste uitvinding? De Vuurvogel, een apparaatje waarmee je tussen verschillende dimensies kunt reizen en het lichaam kunt overnemen van je andere ik in een parallel universum. Het klinkt als sciencefiction, maar voor Marguerite is het realiteit. Helemaal wanneer haar vader wordt vermoord en de moordenaar – de briljante onderzoeksassistent Paul – naar een andere dimensie vlucht. Ze twijfelt geen moment en gaat achter hem aan…

In de dimensies waarin ze terechtkomt – futuristisch Londen, keizerlijk Rusland, een wereld die grotendeels onder water staat – komt ze verschillende versies tegen van Paul en gaat ze steeds sterker in zijn onschuld geloven. Stukje bij beetje ontdekt ze dat de waarheid over haar vaders dood beangstigender is dan ze ooit had kunnen denken…

De Mening van Jeroen

Young Adult boeken met dystopisch science-fiction thema’s zijn er de laatste jaren reeds genoeg op de markt verschenen, dat heeft Claudia Gray alvast begrepen. Maar wat zij met deze “Duizend Stukjes van Jou” op het grote publiek loslaat, kan alleen maar als uniek en honderd procent origineel bestempeld worden. In essentie is dit boek een liefdesverhaal, maar dan met een scifi-inslag. En wat je ook mag denken van de ongewone combinatie, het werkt op alle vlakken.

Marguerite Caine (ook wel Meg genoemd door haar huisgenoot) is de dochter van enkele wereldvermaarde wetenschappers die het bestaan van een multiversum hebben ontdekt. Om de tocht tussen diverse parallelle universums te kunnen maken, hebben ze een apparaat ontworpen, dat luistert naar de naam “Vuurvogel”. Een soort hangertje dat door middel van de juiste toetsencombinatie je ziel naar een andere wereld transporteert. Daar neemt de reiziger het lichaam en de geest van je andere zelf over. Wanneer haar vader omwille van die uitvinding wordt vermoord en één van zijn collega’s van de moord wordt verdacht, achtervolgt ze hem door de dimensies heen om wraak te nemen. Zo komt ze terecht in futuristisch Londen en het klassieke keizerlijke Rusland of zelfs een wereld die grotendeels overspoeld is door de zee. Beetje bij beetje ontdekt ze echter dat haar vaders dood veel meer geheimen met zich meedraagt, dan ze ooit kon denken.

Zoals in zoveel YA-boeken krijgen we een vrouwelijke heldin voorgeschoteld die doorheen de eigenlijk verhaallijn ook wordt geconfronteerd met haar dagdagelijkse tienerproblemen. Ze wordt steeds heen en weer geslingerd tussen haar gevoelens voor de slechterik en de goeierik, ook al blijken die termen relatief te zijn in dit verhaal (zonder dat we al te veel spoilers willen lekken). De insteek van een multiversum levert de schrijfster een overvloed aan materiaal om haar verbeelding op los te laten. Gray slaagt erin om een zekere foutloze logica te steken in het moeilijke wetenschappelijke gegeven van een multiversum. Het begrip wordt duidelijk uitgelegd en de schrijfster legt zichzelf netjes enkele spelregels op die ze voortreffelijk weet te respecteren.

De diverse werelden waarin onze hoofdpersonages terecht komen zijn telkens weer voldoende gedetailleerd uitgewerkt en de verschillen met Meg’s thuiswereld worden afwisselend subtiel, dan weer met wat meer nadruk in het plot verweven. Daarbij speelt ze ook met het bestaan van een lotsbestemming en de vele gelijkenissen in relaties en verhoudingen tussen personages, die eerder op een zekere regelmaat duiden dan aan puur toeval kunnen gewijd worden. Het boek is als verhaal perfect op zichzelf staand te lezen met een bevredigend einde, al is ook al duidelijk dat voldoende ruimte werd gelaten voor het vervolg dat in augustus op de nederlandstalige markt verschijnt. Duizend Stukjes van Jou maakt de hype rond dit boek meer dan waar. Als je als YA-liefhebber één nieuw boek mag uitkiezen, laat het dan dit boek zijn.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories