Mausart van Thierry Joor en Gradimir Smudja

M

Mausart woont met de rest van zijn familie in de piano van de wolf Salieri, de officiële hofmusicus van de koning van Oostenrijk. Op een ochtend merkt Mausart dat er niemand thuis is. Die kans kan hij niet voorbij laten gaan: hij springt op de toetsen van de piano en speelt een prachtig muziekstuk…

Bij toeval bereikt dit stuk de oren van de koning en de koningin die het vaker willen horen! Als Salieri zijn plaats aan het hof wil behouden, zal hij de muis te pakken moeten krijgen en hem dwingen dit muziekstuk te spelen zonder dat de vorsten het bedrog opmerken…

De Mening van Jeroen

Al te vaak denkt men bij de term ‘stripverhaal’ aan een veredeld prentenboek met overgestileerde plaatjes. Auteur Thierry Joor en illustrator Gradimir Smudja sloegen echter de handen in elkaar om te tonen dat het ook anders kan. Het resultaat van hun samenwerking is een wondermooi sprookjesverhaal met een vleugje geschiedkundige herkenbaarheid.

Mausart is eigenlijk het eerste deel van een (voorlopig) twee delen tellende reeks rond de jonge muzikale muis Mausart die in het kasteel van de koning zijn talent per toeval bekend maakt en zo grote bekendheid verwerft. Het is niet zomaar een stripverhaal, zoals ik al zei is het voornamelijk een sprookje in een kunstig jasje. Elke tekening is haast een verhaal op zich en tilt de uitgave tot ongekende hoogtes.

Voor de liefhebbers van klassieke muziek is het verhaal een vette knipoog naar de gekende verhouding tussen Mozart en Salieri, niet alleen op menselijk vlak, maar tevens op vlak van muzikale kunde. De verhoudingen worden extra in de verf gezet door het personage dat ze belichamen, namelijk respectievelijk een muis en een wolf. De auteurs kozen ervoor kom het geheel in een setting van een sprookjesachtige dierenwereld te vertellen, zodat Mausart dan ook erg toegankelijk is voor jonge lezers. Het verhaal kent zoals elk sprookje zijn eigen ‘kwaadaardige’ personage, maar de plot loopt nergens tot grote spanning op en kleurt braafjes binnen de lijntjes van wat voor jonge kinderen aanvaardbaar is. Wat niet wegneemt dat ook een volwassen lezer heel wat plezier aan een leesbeurt zal ervaren.

Op het einde van het verhaal worden ook nog wat schetsen toegevoegd, die deels het ontstaan van het verhaal weergeven en deels wat verder gaan, waar het eigenlijke sprookje is geëindigd. Het biedt vooral een voorzichtige inkijk in het proces dat aan deze uitgave vooraf ging. Een leuk extraatje.

Mausart bevindt zich op het kruispunt tussen strip en kunst en heeft voor elk doelpubliek wel wat te bieden. Niettegenstaande de dunne omvang van het stripboek, biedt de inhoud heel wat om bij weg te dromen. En nu kunnen we verlangend uitkijken tot ook het tweede deel in ons taalgebied verschijnt.

Stripgegevens :

  • Auteur : Thierry Joor
  • Illustraties : Gradimir Smudja
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463065405

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories