De Blauwen tegen de Rooien van Benjamin Leroy

D

De Blauwe en de Rode ridders staan elkaar naar het leven. Ze willen niets liever dan de ander verslaan. En dat kun je alleen maar oplossen door te vechten. Toch?

Blauwbaard heeft een plan om eindelijk zijn aartsvijand Roodvonk te verslaan. Ondertussen beraamt ook Roodvonk een plan. Maar als ze het bos in gaan komen ze Groene en de Zwarte riddertjes tegen. Die nodigen de Blauwen en de Rooien uit voor een heel ander soort strijd.

Gewapend met een vierkleurenpen schreef en illustreerde Benjamin Leroy dit verhaal voor stoere en iets minder stoere ridders in de dop.

‘De Blauwen tegen de Rooien’ gaat over hoe samen spelen toch wel leuker is dan vechten.

Benjamin Leroy is als illustrator bekend van populaire series zoals ‘Suzie Ruzie’ en boeken als ‘Plasman’. Hij maakt met ‘De Blauwen tegen de Rooien’ zijn auteursdebuut.

De Mening van Jeroen

Kinderboeken hebben vaak van die hele leuke illustraties in allerlei kleuren of zelfs gewoon zwart-wit, maar Benjamin Leroy besloot om het eens over een andere boeg te gooien. Hij nam een vierkleurenpen in de hand en begon te tekenen. En raad eens? Het eindresultaat is een sterkte staaltje van ‘less is more’, een heerlijk prentenboek over ridders in vele maten en vier kleuren.

Zelfs de titel van het boek “De Blauwen tegen de Rooien” ademt een zeker minimalisme uit, maar weet toch treffend de eigenlijke inhoud in een passende zin te vatten. Het verhaal van de blauwe ridders tegen de rode ridders is een humoristische insteek met een boodschap. De schrijver werkt voornamelijk in contrasten, wat het boekje ook voor jonge lezertjes nog net wat toegankelijker maakt. Niet alleen zijn er de blauwe ridders of de rode ridders, maar ook hun leiders zijn elkaars tegenpolen in formaat en terwijl blauw vooral ronde neuzen heeft, moeten de rooien het stellen met een spitse neus enz. Leuke spitsvondigheden die het verhaal net wat meer “af” maken.

De illustraties dragen in dit boekje het gewicht van de hele uitgave, maar worden daar perfect in bijgestaan door het leuke verhaal. De tekeningen worden breed en lekker groot over de pagina’s uitgesmeerd, zodat dit boek perfect als voorleesboekje kan functioneren. Elke illustratie is een verhaal op zich en kan moeiteloos de fantasie van de lezers verder prikkelen dan de tekstuele inhoud. Zelfs zonder achtergrondafbeeldingen of vele details, nodigen de illustraties telkens weer uit tot een extra kijkbeurt omdat er zoveel te beleven valt.

Het verhaal wordt doorspekt met kleine humoristische noten en brengt zoals gezegd een onmiskenbare boodschap. Zelfs al zijn de ridders nog zo verschillend, eigenlijk hebben ze best heel wat gemeenschappelijk. Zo zijn ze hun kinderlijke nieuwsgierigheid en speelsheid nooit kwijt geraakt en hebben ze allebei wel een ridder Balderik of Randalf die net een beetje “anders” is. (de lezers van het verhaal zullen meteen begrijpen waar ik het over heb) En het zijn uiteindelijk de kinderen die hen onbewust doen inzien dat een onbelangrijke ruzie hun plezier samen niet in de weg moet staan. Een tijdloze boodschap dus.

De uitgave is prachtig vormgegeven in een perfect in de hand liggende hardcover editie met gouden titelopdruk. Het formaat is tevens groot genoeg om de tekeningen duidelijk weer te geven bij een grotere (voor)leesgroep.

Voor Leroy is dit zijn eerste volledig zelfgeschreven en geïllustreerde publicatie en het is meteen een schot in de roos. Ik heb altijd wel wat reservaties om een boek een perfecte score toe te bedelen, maar “De Blauwen tegen de Rooien” kent geen minpunten, zelfs geen kleintje.

Boekgegevens :

  • Titel : De Blauwen tegen de Rooien
  • Auteur : Benjamin Leroy
  • Illustraties : Benjamin Leroy
  • Uitgeverij : Gottmer
  • ISBN : 9789025773137 

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories