Ravencroft 2 / Niets is wat het lijkt van Davide Cali en Valentina Brancati

R

Ashley en Joyce zitten met ontelbare vragen.

Wie heeft de vijf beeldjes gestolen uit het huis van hun oom en tante?
Wie heeft professor Persepolis gedood?
Wie is de vreemde persoon die hen probeert te helpen?
Zijn hun ouders echt dood?

Een antwoord krijgen ze niet, maar één ding staat vast :
Niets is wat het lijkt.

De Mening van Jeroen

Nog niet zo lang geleden mocht ik even verdwalen in de mysterieuze wereld van Ravencroft met het eerste deel van dit tweeluik. En ook nu weer kan ik best lovend zijn over de coverafbeelding, die lekker strak en met een leuk spel van licht en schaduw de sfeer van het verhaal weet te schetsen. Terwijl de pionnen van de verhaallijn in het eerste deel allemaal op hun plaats werden gezet en we een schets kregen van de achtergrondgebeurtenissen, kan de spanningsboog worden opgebouwd in “Niets is wat het lijkt”. Met de het spannende slot van “Alles op zijn plaats” werd naadloos het brugje gemaakt naar deze finale.

De stijl van Brancati die het eerste deel zo herkenbaar maakte is opnieuw nadrukkelijk aanwezig en brengt de lezer illustraties die niet alleen het verhaal ondersteunen waar nodig, maar bij momenten ook zonder tekst hun deel van de plot vertellen. Ook hier weer wordt van de achtergrond bij de diverse illustraties niet veel werk gemaakt en wordt het geheel ontdaan van alle details. De twee boekdelen mogen zo dan wel perfect bij elkaar aansluiten, het blijft een zwak punt in deze overigens sterke uitgave.

Het verhaaltempo verloopt nogal wisselvallig en houdt gelijke tred met de spanningsboog. Bij elke spannende sequentie, lijkt de illustrator de scène wat uit te rekken door er meerdere tekenvakjes aan te wijden. Best een leuke insteek, die de leesbeurt weet te bevorderen.

Alle pluspunten van het eerste deel kunnen bij “Niets is wat het lijkt” netjes worden afgevinkt. Daarnaast blijken alle kleine minpuntjes ook consequent van toepassing te zijn. Waar dit tweede deel echter net wat minder scoort is het feit dat onze angst van de eerste recensie bewaarheid is geworden. Er viel nog teveel te vertellen om dat allemaal in slechts 1 deel te proppen. Het lijkt haast alsof de auteur snel zijn verhaal wou af krijgen, waardoor hier en daar enige realiteitszin en logische opbouw met de voeten wordt getreden.

Ravencroft is een enigszins voorspelbaar en niet geheel foutloos tweeluik, maar staat wel garant voor aangenaam leesvertier. We kijken alvast uit naar een volgende samenwerking van Cali en Brancati.

Stripgegevens :

  • Titel : Niets is wat het lijkt
  • Reeks : Ravencroft
  • Auteur : Davide Cali
  • Tekeningen : Valentina Brancati
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463065160

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories