Helena van Bieke Vanlaeken

H

Helena is ziek. Ze is niet ziek geworden. Ze was het al voor ze het kon worden. Voor ze Helena was, was ze al ziek. Groeiend in haar mama’s buik. Helena kent het ziekenhuis als haar broekzak. Witte muren, witte jassen, witte lakens. In die witte wereld verzint ze zelf haar eigen verhaal. Vol geuren en kleuren. Een wereld waarin de raarste deuren voor haar opengaan. Waarin ze echt iets kan beleven. Ademen. Spelen. Lachen. Zijn. Iemand zijn.

Helena ontvlucht haar “zieke wereld’. Ze is liever wat fantasiekelijk ziek…

Dit boek is een ode aan de fantasie. In deze tijd van beeldcultuur en sociale media, waar de fantasie van zovele kinderen en jongeren te weinig gestimuleerd wordt, is dit boek een noodzaak. Wij plaatsen de fantasie waar ze hoort. Op een voetstuk.

Bieke Vanlaeken (1989) is leerkracht Nederlands en godsdienst.
Deze creatieve duizendpoot acteert, regisseert, zingt en schrijft.
Als auteur zette ze haar eerste stappen met het schrijven van theaterstukken voor de jeugd. Daarnaast deelt ze op haar blog “Slaapverhaaltjes’ regelmatig voorleesverhalen.

Haar doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren de liefde voor lezen en schrijven bij te brengen.

De Mening van Veronique

Soms hebben we fantasie nodig om in de realiteit te overleven. Een quote die de schrijfster met dit boek helemaal waar maakt.

Helena is de naam van de hoofdrolspeelster in deze paperback. Het verhaal is dan ook vanuit haar visie opgeschreven. Zowel de reële, als de droomwereld zijn plaatsen waar ze ons duidelijk wil laten van mee proeven. Deze 2 perspectieven worden in het boek met een verschillende lettertypes van elkaar gescheiden om duidelijk te maken in welke wereld Helena vertoeft. Deze aanschouwingen vloeien in het begin langzaam door elkaar en voelen echt aan als een ontsnapping van een plaats waar Helena het niet leuk vertoeven vindt, maar ze wel genoodzaakt dient te verblijven. De kleuren doorheen het boek geven dit ook prachtig weer, waardoor je als lezer de mogelijkheid krijgt om die fantasiewereld zelf vanaf de zijlijn mee in te kleuren.

Naarmate het verhaal vordert smelten deze 2 plaatsen meer en meer in elkaar, wat het leesplezier alleen maar ten goede komt, want het sterke fantasieverhaal krijgt meer en meer de bovenhand. Ook al is de papa van Helena helemaal gekant tegen deze manier van wegvluchten van de realiteit, wil je als lezer ook mee vertoeven in deze fantasiewereld. Het verhaal is zo goed opgebouwd dat je meer en meer van deze wereld wil te weten komen. Bijzonder is dat deze fantasie toch nog sterk verweven blijkt met de realiteit.

In de stukken van de realiteit staan hier en daar stukjes beschreven, waar ik het niet helemaal kon mee vinden en waardoor de harmonie van het vloeiend lezen even gebroken wordt. Deze stukken wegen echter niet op tegen de dynamiek waarin dit verhaal is neergepend.

Prachtig verhaal voor lezers die houden van een boek waar fantasie de bovenhand mag krijgen, maar je toch op het einde met prachtig gekleurde schoentjes vast op de grond staat.

Boekgegevens :

  • Titel : Helena
  • Auteur : Bieke Vanlaeken
  • Uitgeverij : Kramat Junior
  • ISBN : 9789462421103

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories