Wolven in de polder is een boek voor jeugdige wolvenfans. Het is geïnspireerd op waargebeurde feiten die mogelijk nog te gebeuren staan: vanuit Duitsland lopen drie jonge wolven, de broers Grijs en Grauw met hun zusje Gruwel, de provincie Groningen binnen. Wat volgt is een wild avontuur. Ze trekken dwars door het land, hollen op Prinsjesdag rakelings langs de Glazen Koets en beheersen wekenlang het nieuws.
De auteurs van Wolven in de polder, vader en zoon De Beer, worden begin jaren tachtig tijdens een boswandeling in Het Gooi opgeschrikt door gekraak tussen de bomen. Ook hun hond, Wapper, reageert gealarmeerd. Nooit is opgehelderd wie of wat die geluiden heeft veroorzaakt. Waren er destijds al wolven in Nederland? Eliane de Beer, echtgenote en moeder van de auteurs, weet op dit mysterieuze moment razendsnel een foto te maken. Het is het begin van een fascinatie voor wolven die De Beer sr. en jr. decennialang in z’n greep houdt.
De Mening van Jeroen
In mijn vele jaren als boekblogger heb ik dikwijls kennis mogen maken met de diverse werken van allerlei soorten schrijvers, jong en oud, man of vrouw en bij een grote of minder grote uitgeverij, en tal van vrije schrijvers. Maar toen Tim de Beer me contacteerde, kwam ik voor het eerst in contact met een vader-en-zoon-schrijvers-duo. Dat op zich alleen al was voor mij voldoende intrigerend om hun boek “Wolven in de Polder” van een kritische leesbeurt te voorzien.
Het plot speelt in op een hedendaags gebeuren, namelijk de terugkeer van wolven in Nederland (en Vlaanderen). Ze baseerden zich losjes op een onverklaarde ervaring tijdens één van hun boswandelingen in de jaren tachtig, maar komen verrassend actueel uit de hoek. Vergis je echter niet, het verhaal is voornamelijk een fantasie-avontuur met een vleugje actua en verrassend veel realiteit.
De hele verhaallijn speelt zich af vanuit het oogpunt van drie wolvenwelpen die op de vlucht zijn geslagen. Hun belevenissen worden telkens afgewisseld met pseudo-nieuwsberichten en een eerder neutrale maar minimaal aanvullend menselijk oogpunt. De schrijvers hebben ervoor geopteerd om de wolven een eigen taal te laten spreken die een eigen invulling geeft aan diverse andere diersoorten en voorwerpen (zelfs mensen). Ze hebben dan ook het boek voorzien met een woordenlijst die deze begrippen van onze menselijke variant voorziet. Niettegenstaande af en toe bepaalde begrippen zelfverklarend waren, moest ik toch regelmatig eens heen en weer bladeren om te begrijpen waarover de welpen het eigenlijk hadden. En jammergenoeg werkte dit als vertragend op het leestempo en onderbrak het meer dan eens de flow.
Voor de iets oudere lezers, zal het boek niet echt vreemd aanvoelen, het doet namelijk al gauw denken aan de klassieker “Waterschapsheuvel”. De insteek is namelijk zowat identiek, zij het dat hier wolven de hoofdrol hebben opgeëist. Het auteursduo hanteert best een vlotte pen en weet hun verhaal netjes gestructureerd neer te schrijven, maar toch kent het boek een groot minpunt. Het duurt namelijk wel even voor je helemaal in het verhaal ondergedompeld wordt. Vanaf de aanvang van het verhaal (en ook verder), worden zoveel personages op de lezer losgelaten, dat het aanvankelijk moeilijk is (zeker voor jonge lezers) om die allemaal uit elkaar te houden. Eens de welpen op de vlucht zijn geslagen, loopt het verhaal dan weer net dat beetje vlotter.
12- tot 14-jarige liefhebbers van dierenverhalen en fans van wolven, zullen met dit avonturenboek best een leuke tijd beleven. Voor een jongere doelgroep (-10) is dit boek net wat te moeilijk.
Boekgegevens :
- Titel : Wolven in de Polder
- Auteurs : Tim en Gertom de Beer
- Uitgeverij : Hatsikidee
- ISBN : 9789049075811