De Boom met het Oor van Annet Schaap

D

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap schreef een ontroerend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Met illustraties van grootmeester Philip Hopman.

De Mening van Veronique

Ik heb dit boek voor de tweede maal in mijn handen en ik blijf niet overtuigd van de kaft. Ik vind hem zo donker en somber voor een prentenboek. Ik vind het plezier erin niet terug. Maar ik ben al meermaals verrast geweest dat een kaft niet altijd weergeeft wat zich binnenin afspeelt.

Dit prentenboek is er eentje voor kinderen in de lagere school. Hij is ook genomineerd voor de Kind en Jeugdjury Vlaanderen voor groep 2 en ik ben zeer benieuwd als ik dit boek met de kinderen behandel wat zij er gaan van vinden. Ik vind 6-7 jaar eigenlijk nog te jong om dit boek te gaan begrijpen. Zeker als ze dit boek alleen gaan lezen.

Het verhaal met de ongewone titel is nochtans zeer boeiend en heel opbouwend. Van zodra je de eerste bladzijden gaat lezen en je bekijkt de tekeningen, dan voel je de gejaagdheid van de mensen in het begin van het verhaal. Naarmate je het boek verder door bladert, dan komt er meer en meer rust in het verhaal. Dat lees je niet alleen in de tekst, maar vind je ook terug in de tekeningen. Heb je al ooit eens het gevoel gehad dat tekeningen terwijl je leest ook geluiden gaan maken? Raar maar waar, maar met dit boek, gaan de tekst en de tekeningen zo wonderwel mee met je gevoel tijdens het lezen dat er muziek uit vloeit.

Je vindt niet alleen grappige fragmenten terug, maar ook zeer leerzame passages verschijnen in het boek. De kern van het verhaal is zeer mooi beschreven en zal zeer herkenbaar zijn voor vele gezinnen.

Ik vind dit een prachtig en poëtisch prentenboek, voor zowel jong en oud. Want iedereen heeft wel eens nood hebben aan een luisterend oor.

Boekgegevens :

  • Titel : De Boom met het Oor
  • Auteur : Annet Schaap
  • Illustraties : Philip Hopman
  • Uitgeverij : Querido
  • ISBN : 9789045122830

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories