Stekelhaar is echt niet raar! van Nadia Budde

S

In ‘Stekelhaar is echt niet raar!’ brengt illustrator/schrijfster Nadia Budde een schare hilarische personages samen – buren, familieleden, vrienden, dieren. We zien meteen hun kleine (en grotere) onvolmaaktheden: een fout kapsel, overtollige kilo’s, een veel te grote mond, … En ook al ogen haar figuren allemaal een tikje ongelukkig, toch zijn ze stuk voor stuk grappig én sympathiek! Er is er één die geen moer geeft om hoe hij eruit ziet. Lukt het hem de anderen te overtuigen?

De Mening van Jeroen

Soms heb je van die boeken die in een etalage of catalogus meteen in het oog springen. Vaak heeft dat te maken met een flashy coverafbeelding, maar soms, heel soms kan je er echt je vinger niet op leggen. ‘Stekelhaar is echt niet raar!’ is er zo eentje. Een boek dat het niet meteen moet hebben van zijn strakke coverillustratie, maar gewoon aanspreekt omwille van de rare titel en de eigenzinnig getekende personages.

Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar en brengt een hele resem aan verschillende karakters doorheen het verhaal. De tekst zelf is telkens op rijm gezet, waardoor het voor jonge (voor-)lezers net wat leuker wordt om het verhaal mee te volgen. Het boek werd oorspronkelijk uitgebracht in het Duits, maar toch voelt de vertaling als origineel aan. Al te vaak moet een vertaler zich in gekke bochten wringen om toch maar de vertaling op rijm te krijgen. De tekst is een handgeschreven font, dat perfect aansluit bij de stijl van de illustraties, maar zou ik niet meteen aanraden voor beginnende lezertjes. Dergelijk schrift leest net iets moeilijker dan strakke letters.

De tekeningen in het verhaal, zijn net als de tekst volledig van de hand van auteur Nadia Budde. De paginavullende illustraties zij niet gestileerd, maar lijken telkens als losse schetsen te zijn ingekleurd. Ze lenen zich niet alleen perfect om te tonen aan de (klas)groep bij het voorlezen, maar zijn ook een bron van inspiratie om de jonge luisteraars of lezers zelf hun personage te laten (na)tekenen.

Het verhaal is een leuke gespreksstarter voor kleuters om het onderwerp “diversiteit” ter sprake te brengen. De belangrijkste boodschap is dat iedereen perfect is op zijn eigen manier. Het thema wordt op een kinderniveau aangebracht en wordt dankzij de tekeningen heel leuk vorm gegeven. Deze hardcoveruitgave is een aanrader in elke kleuterklas en elk gezin.

Boekgegevens :

  • Titel : Stekelhaar is echt niet raar!
  • Auteur : Nadia Budde
  • Uitgeverij : Tiptoe Print
  • ISBN : 9789463880541

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories