Adem / Ijs van Nico De Braeckeleer

A

2165. Skye, Colin, River en Jazz leven in een wereld die hard is getroffen door een serie zware natuurrampen die alle infrastructuren en samenlevingsvormen op aarde heeft verwoest. De vier jongeren zijn op zoek naar Civitas, naar wat ze hebben gehoord de enige plek op aarde waar je kan leven zoals voor de klimaatverandering.

Het wordt een zware tocht door bar, ijskoud winterweer. Een sneeuwstorm dwingt hen onderdak te zoeken in een nederzetting waar een levensgevaarlijk virus is…

De Mening van Jeroen

Na het sterke eerste deel van de Adem-reeks, zet Nico De Braeckeleer zijn verhaal verder in “Ijs”. Voor wie al even het eerste boek achter de kiezen heeft, heeft de auteur alvast een korte recap van de gebeurtenissen in het eerste deel voorzien, al is die wel heel beknopt.

Het verhaal gaat verder waar het vorige boek eindigde en de twee verhaallijnen sluiten perfect op elkaar aan. De personages die ondertussen al wat verteltijd met elkaar hebben doorgebracht ontwikkelen zich verder en krijgen elk een passende emotionele diepgang terwijl hun karakters op papier nog meer worden uitgebouwd. De hoofdrolspelers binnen dit verhaal worden uiterst menselijk en realistisch neergezet en kennen zoals ieder ander gevoelens als trouw, verraad en wantrouwen.

De korte hoofdstukken drijven het leestempo de hoogte in en bieden telkens afwisselende perspectieven van de verschillende hoofdrolspelers. Samen met de toekomstsetting die netjes ontdaan blijft van alle hollywoodvehikels zorgt dit voor een uiterst geloofwaardige achtergrond. Ook dit keer schuwt de schrijver geen taboe en verweeft hij moeilijke thema’s voor zijn doelgroep als rouwen en zelfs holebirelaties in de plot zonder dat dit afbreuk doet aan het verhaaltempo.

Zijn George RR Martin-allures heeft Nico De Braeckeleer echter nog niet verloren en hij laat dan ook handenvol personages het loodje leggen in dit vervolgdeel. Terwijl de protagonisten in het eerste boek werden onderworpen aan folteringen allerhande van menselijke oorsprong, zijn ze dit keer grotendeels overgeleverd aan diverse natuurelementen. De gruwel is er daarom niet minder om en tevens om die reden lijkt een doelpubliek van 15+ niet te misstaan.

De auteur bevestigt met “Ijs” het niveau dat hij met “Tsunami” wist te halen en presteert opnieuw ijzersterk. Nu blijft het hoopvol uitkijken naar de laatste twee delen uit de reeks en duimen dat alle personages die ondertussen onze sympathie wegdragen ook de eindmeet halen.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories