Als het Duister roept van Valentijn Ringelberg

A

Het verhaal van de jonge Elfyn Phaun gaat verder. Phaun leeft in gevangenschap in het kasteel van de mysterieuze Ambassadeur. Ze wordt opgenomen door het personeel van haar gemaskerde vijand, en komt zo oog in oog te staan met een toekomstig lid van de almachtige Raad van Vha’Rymn. Langzaam maar zeker ontrafelt Phaun geheimen die ze nooit voor mogelijk had kunnen houden. Welke waarheden liggen er verstopt in de duistere hallen van Fulsur Piek? En wat heeft dit met Phauns lotsbestemming te maken?

De Mening van Jeroen

Het was even wachten op het echte vervolg van fantasy-debutant Valentijn Ringelberg bij Hamley Books, maar nu is het eindelijk zover. “Als het Duister roept” is het tweede (of in aantallen : het derde) deel in zijn reeks rond De Raad van Vha’Rymn. Hij mag dan wel even een zijdelings stapje in deze fantasiewereld gezet hebben met zijn novelle “Hij die niet bestaat”, nu pas zet hij de avonturen van Phaun verder en kunnen we ons wederom onderdompelen in haar belevenissen. 

Niettegenstaande het nog helemaal niet zo lang is geleden dat het vorige deel het levenslicht zag, had ik toch even nood aan een korte samenvatting van de eerste telg om bij de leesbeurt van “Als het Duister roept” meteen mee te zijn in het verloop van de verhaallijn. Bij de eerste hoofdstukken moest ik mezelf toch even in het haar krabben, omdat ik het gevoel had dat ik ergens tussen het eerste deel en dit vervolg toch wel wat informatie was kwijtgeraakt. Een korte herhaling klaarde wel één en ander op, maar toch bleef ik een klein beetje met het gevoel achter dat de overgang tussen deze twee delen niet helemaal naadloos was. Gelukkig wordt dit gebrek grotendeels (zoniet helemaal) teniet gedaan door het verdere verloop van de plot.

In tegenstelling tot zijn literaire voorganger, verlopen de gebeurtenissen in dit boek 2 aan een relatief laag tempo en neemt Ringelberg de tijd om zijn hoofdpersonage van wat extra diepgang te voorzien en de lezer wat nader te betrekken bij haar gedachtengang en zienswijze. Dit zorgt er dan wel voor dat je als lezer makkelijker jezelf in deze leeswereld kan verliezen en het hoofdpersonage Phaun wat ‘echter’ aanvoelt, het zorgt er tevens voor dat er al bij al heel wat minder te beleven valt in termen van climaxpunten of plotwendingen dan het voorgaande deel. 

Bij het uitbouwen van zijn personages, heeft de auteur het kleine minpuntje dat ik aanhaalde bij “Voorbij het Wederwoud”, dan wel goedgemaakt ten opzichte van zijn hoofdpersonage, de overige karakters blijven echter wat achterop hinken. En terwijl je dat van achtergrondpersonages, kanonvoer en scene-gebonden verschijningen terecht kan verwachten, mocht er net dat beetje meer aandacht worden besteed aan bepaalde medestanders en tegenspelers. Het is nog net dat beetje angstaanjagender als een antagonist een “echt” gezicht en volwaardige invulling kent.

Wie mij kent, weet dat ik wel eens wat uitgebreider bij kleine gebreken durf stil te staan en niet altijd voldoende de tijd neem om de goede punten te belichten, vandaar zal ik de paar puntjes die ik hierboven heb opgenoemd ook wel duidelijk kaderen als de enige mindere aspecten van dit boek. Wat Ringelberg bij zijn debuut reeds perfect goed deed, zet hij ook nu weer verder. Er valt niet aan te twijfelen dat hij een geboren schrijver is en dat een mooie toekomst voor hem binnen dit genre is weggelegd. Hij heeft wederom een aardig gestructureerde verhaallijn op papier neergepend en weet met perfect afgemeten beschrijvingen een sterke fantasiewereld te scheppen. 

Om “Als het Duister roept” een eerlijke beoordeling te kunnen geven, moeten we deze uitgave bekijken in het juiste kader. Verhaaltechnisch is het een sterke staaltje schrijfkunst, en het is een erg toegankelijk fantasieboek. Het zou echter oneerlijk zijn om dit te vergelijken met zijn debuut of te toetsen aan de verwachtingen die je koestert bij een grandioze finale binnen een reeks. Het boek is een waardig element in de opbouw van de volledige reeks die uiteindelijk zes delen zal tellen en zorgt ervoor dat het hoofdpersonage en de omkaderende karakters en worldbuilding extra kracht bijgezet krijgen. Als de auteur deze aanpak in de volgende delen verder kan blijven aanhouden en steeds meer schrijfervaring opdoet, mogen de verwachtingen voor het verdere verloop best hoog gespannen zijn. Ik kijk er alvast naar uit.

Boekgegevens :

  • Titel : Als het Duister roept
  • Reeks : De Raad van Vha’Rymn
  • Auteur : Valentijn Ringelberg
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789464208351

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories