Als je ademhaling stopt van Christine Geysen

A

Hoe zou jij reageren als je je eigen sterfdatum kon zien? En wat als je die van IEDEREEN kon
zien? Van je beste vriendin, je pa en de liefde van je leven?

“Als Je Ademhaling Stopt” is het verhaal van de zeventienjarige Helia. Zij heeft een heel
opmerkelijke gave: ze kan sterfdatums zien. Maar is dat wel een gave? Haar oma weet meer,
maar zwijgt in alle talen. En Lex, de jongen voor wie ze al jaren een zwak heeft, heeft nu
eindelijk ook interesse in haar. Of is dat allemaal wat té toevallig?

“Als Je Ademhaling Stopt” is het eerste deel van een meeslepende, spannende Young Adult-
Trilogie. Het tweede deel “Als Je Bloeddruk Daalt” verschijnt in 2019.

Recensie van Elsa

  • Auteur: Christine Geysen 
  • Uitgever: Kramat
  • Nederlandstalig
  • Hardcover
  • 9789462420922
  • december 2018
  • 214 pagina’s

Dankzij Uitgeverij Kramat kreeg ik het eerste deel van de ‘Als je sterft trilogie, als je ademhaling stopt’ geschreven door Christine Geysen in handen. Het boek is uitgevoerd in een stevige hardcover wat ik altijd een pluspunt vind, is niet zwaar qua gewicht en houdt gemakkelijk vast. Op de voorkant zie je “de man met de zeis” die richting een brug kijkt met daarop een jong koppel wat hand in hand staat. Ook zie je op de achtergrond de volle maan met voorbij drijvende wolken. Een mysterieuze cover dus die lijkt te passen bij de titel van dit boek en nieuwsgierigheid opwekt naar het inhoudelijk verhaal.

Ik weet niet precies te benoemen waarom, maar ik ben sowieso altijd geïntrigeerd door verhalen waarin de dood een rol speelt. Hoe dit zich in dit verhaal zou uitten was dan ook waar ik vooral nieuwsgierig naar was.

Wat mij gelijk opviel toen ik het boek opensloeg was het duidelijke lettertype en de gehele opmaak van de pagina’s. Zonder tierelantijnen, opgedeeld in vele alinea’s en hoofdstukken. Ook zijn de zinnen kort en bondig geschreven waardoor er weinig tot geen reden is voor misinterpretatie. Dit past allemaal bij het beoogde YA-genre en daarbij denk ik dat dit boek zelfs voor een jeugddoelgroep geschikt is, vanaf 12 jaar.

Het hoofdonderwerp van dit verhaal vind ik pakkend en origineel bedacht, dit is dus de constante dreiging van de dood. Dit is geen spoiler aangezien dit ook op de achterzijde vermeld staat in de flaptekst. Daarnaast zijn er een aantal andere thema’s uitgewerkt die passen bij het geheel. Zoals bijvoorbeeld liefde en vriendschap maar ook depressie en onmacht. Vanuit het personage Helia beleef je wat zij allemaal meemaakt en ondervindt. Hierdoor leef je als lezer al gauw met haar mee. Toch vond ik soms de verhoudingen van een ouder naar kind wat onnatuurlijk en krampachtig overkomen maar dit kan ook mijn beleving zijn.  

Ik mocht dan door dit verhaal heen vliegen aangezien het voor mij heel gemakkelijk las, ‘Als je ademhaling stopt’ bleef mij in ieder geval wel boeien tot de laatste pagina. Ik ben benieuwd naar de andere twee delen die gaan volgen in deze trilogie. Op de achterzijde van het boek staat dat het tweede deel ‘Als je bloeddruk daalt’ dit jaar nog verschijnt. De precieze datum is mij echter nog onbekend.             

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories