De Erfenis van Richard Grenville van Natalie Koch

D

Als de negentienjarige Alexa Westerhof een semester aan een kleine Londense universiteit gaat studeren, ontdekt ze al snel dat het gotische gebouw geheimen herbergt, geheimen die ook haar leven voorgoed zullen veranderen. Een dramatische gebeurtenis op de campus brengt haar in contact met magi, mensen met bijzondere krachten, waar ze zelf ook over blijkt te beschikken. Terwijl ze colleges volgt en van het studentenleven geniet, bestudeert ze in het geheim magie en leert haar krachten ontwikkelen. Ze ontdekt dat Londen vol geheime plekken zit, van verborgen kelders en kroegen tot spookmetrostations, en het wordt haar vooral duidelijk dat ze tegenover de buitenwereld niets mag loslaten over deze wereld.

Intussen gebeuren er raadselachtige dingen; als eerst een docent en daarna haar huisgenote, het dromerige goth-meisje Rain, ten prooi vallen aan een onverklaarbare bewusteloosheid, gaat ze op onderzoek uit. Iemand houdt haar in de gaten, maar wie en waarom?

De erfenis van Richard Grenville is het eerste deel van de trilogie De verborgen universiteit. Het is een verhaal over magie, een kunst en wetenschap die nog springlevend is maar hoe lang nog?

De Mening van Jeroen

Volwassen fantasyboeken blinken heel vaak uit in enorme omvang en dit eerste deel in de trilogie van de Verborgen Universiteit is zeker geen uitzondering op deze regel. Het gebeurt trouwens ook niet al te vaak dat auteurs van ons taalgebied weten door te breken bij het grote publiek in een genre met zulke kritische lezers als fantasy of scifi. Natalie Koch vormt nu alvast de spreekwoordelijke uitzondering op deze regel en mag het podium van grootheden als Adrian Stone of Thomas Olde Heuvelt vervoegen.

In De Erfenis van Richard Grenville weet ze op sublieme wijze een magische wereld te schapen die in alle opzichten klopt. Het gegeven van de magische school leunt waar mogelijk uiterst dicht bij de reguliere samenleving aan en zorgt zo voor een enorm gevoel van realisme. De personages worden stuk voor stuk van een uitgebreide diepgang voorzien en niettegenstaande de veelheid aan namen en achtergronden blijft de lezer ten allen tijde het overzicht houden. De plot wordt niet opgebouwd aan de hand van een doorlopende spanningsboog, maar kent meerdere tussentijdse insteken die elke hun eigen opbouw en conclusie hebben. Daardoor voelt het boek aan als een enorme bingewatchbeurt van je favoriete serie.

Op geen enkel moment gaat het verhaal vervelen en dankzij het hoge verhaaltempo en de beschrijvende maar laagdrempelige schrijfstijl krijg je nooit de indruk dat het boek een grote 600 pagina’s telt.

Dit boek verdient internationale erkenning en kan zich perfect meten met de grote buitenlandse namen in het genre. Een echte aanrader!

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories