Frank en Stijn van Reine De Pelseneer

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Laat je onderdompelen in een wereld vol spannende plannetjes, kastelen en liefdesdrankjes. De tweeling Frank en Stijn woont samen met mama Arlette Skelet en papa Victor Weemoed in een groot, oud en krakend kasteel. De mensen in het dorp vinden hen maar gek. Maar Frank vindt gek wel oké. Zelf is hij bezig met een liefdesdrank voor Fia. Alleen lukt het niet zo goed … Als het Halloweenfeest eraan komt, wil hij indruk maken op haar. Loopt zijn ‘monsterlijke ballon-plan’ wel goed af?

De Mening van Jeroen

De Vlaamse Reine de Pelseneer heeft als (kinderboeken-)schrijfster al een mooie collectie boeken op het schap gebracht. Daarvoor ging ze trouwens telkens de samenwerking aan met diverse illustratoren en werd ze ondergebracht in de catalogus van uitgeverij De Eenhoorn. Dit keer is ze in samenwerking met Richard Verschraagen (niet voor het eerst trouwens) terug met de avonturen van “Frank en Stijn”.

Wat meteen opvalt is de schitterende vormgegeven coverafbeelding van deze uitgave. De illustratie die volledig ingekleurd is met een zweem van groen op de achtergrond, zal ongetwijfeld in elke etalage in het oog springen en werkt uiterst uitnodigend op elke jeugdboekenfan. “Frank en Stijn” is opgebouwd als een soort dagboek, waarin Frank vertelt over alles wat hij samen met zijn broer beleeft. En het verhaal bevat voor ieder wat wils. Zo krijgen we enkele magische elementen, een vleugje romantiek, kinderlijke bekommernissen en vooral heel veel fantasie. 

De hoofdpersonages van het verhaal zijn dan wel twee ondeugende bengels, het zijn vooral doodgewone kinderen met een levendig inbeeldingsvermogen. Het is dan ook niet moeilijk voor de lezers om zich helemaal in te leven in de doldwaze avonturen en stiekem te dromen dat ze ook zo’n gekke plannen konden maken en uitvoeren. Niettegenstaande de alomtegenwoordige magische insteken en de fantasie, blijft het plot voor een doelpubliek van 9 tot 14 jaar heel herkenbaar.

Deze uitgave zal voor AVI-lezertjes misschien nog net iets te moeilijk zijn om helemaal zelf door te nemen, ook als voorleesverhaal is dit gegarandeerd een succesnummer. De vele illustraties in grijs en groen, in combinatie met de korte hoofdstukjes, zorgen voor een erg toegankelijk geheel en maken de leesbeurt ook voor wat “moeilijkere” lezers behapbaar.

Frank en Stijn is dan wel een op zich staand verhaal, het plot opent heel wat mogelijkheden om een leuke jeugdboekenreeks te worden. Laat ons hopen dat ook de auteur in dit potentieel gelooft en ons met nog heel wat meer avonturen van dit olijke tweetal wil verblijden. Met deze titel maakt Reine De Pelseneer alvast stevig naam in het jeugdboekenwereldje.

Boekgegevens :

  • Titel : Frank en Stijn
  • Auteur : Reine De Pelseneer
  • Illustrator : Richard Verschraagen
  • Uitgeverij : De Eenhoorn
  • ISBN : 9789462915152

You may also like

Leave a Comment