Het Hotel op de Rots van Mel Hartman

H

Hella gaat met haar broertje en ouders op vakantie, maar onderweg worden ze door een storm overvallen. Gelukkig komen ze het Rotshotel tegen, en ze besluiten om daar te overnachten. Hella gaat met haar broertje en ouders op vakantie, maar onderweg worden ze door een storm overvallen. Gelukkig komen ze het Rotshotel tegen, en ze besluiten om daar te overnachten. Er zijn nog meer gezinnen in het hotel gestrand. Alles lijkt normaal tot het gebouw van de grond loskomt en de lucht in schiet. En dan verdwijnen ook nog eens zomaar alle ouders. Samen proberen de kinderen het geheim van het hotel te ontraadselen. Daardoor komen ze al gauw in allerlei gevaarlijke situaties terecht, waarbij ze hun angsten onder ogen moeten zien. Wees maar niet bang. Of toch wel?

De Mening van Jeroen

Heel recent nog maar wist Mel Hartman me heel positief te verrassen met haar urban fantasy-reeks “Als Doden…” voor een young adult publiek of instappers in het genre. Het laatste deel van die serie zit er overigens nog dit jaar aan te komen en moet het sluitstuk worden van een ijzersterke reeks. Het verbaasde me dan ook dat ze voor haar nieuwe reeks (ja, want ook deze krijgt een vervolgdeel) “Het Hotel op de Rots” de pen wilde hanteren voor een jeugd-publiek. Niet iedereen maakt namelijk succesvol de overstap en wat werkt voor een YA-publiek is nu eenmaal niet de succesformule voor de jeugd. Het was dan ook een met een hoopvolle, maar toch wel ietwat kritische bril dat ik dit boek onder de loep nam.

Ook voor dit jeugdverhaal, koos Hartman opnieuw om de fantasy-toer op te gaan. In een lichte griezel-setting brengt ze een avonturenverhaal voor en door tieners met een toch wel dikke laag belerende boodschappen en een rechttoe-rechtaan plot. Begrijp me niet verkeerd, de schrijfster valt op geen fout te betrappen (zelfs geen kleintje) en verdeelt het hele gebeuren in één doorlopende spanningsboog netjes over de 200 pagina’s van het boek. Voor een lezer uit het doelpubliek van acht tot twaalf jaar, kent deze uitgave dan ook geen tekortkomingen, maar oudere lezers (oudere tieners vooral) die al wat meer lees- en leefervaring hebben zullen de boodschap wat zwaarder voelen doorwegen op het eigenlijke verhaal. 

Mel Hartman heeft de volwassen schrijfstijl van haar vorige schrijfsels een aardige make-over gegeven om die precies op maat van haar nieuwe doelpubliek te plaatsen. Met een relatief laagdrempelig woordgebruik en beschrijvingen die netjes in korte zinnen worden opgedeeld, slaagt ze erin om haar lezers op een charmante manier aan het griezelen te brengen. Niettegenstaande de opzet van de griezel-ervaringen van de personages in het plot, kan ik me voorstellen dat jonge lezers of luisteraars best wel schrikwekkende momenten kunnen beleven die hen enige tijd zullen bijblijven. Vandaar dan ook mijn inschatting om kinderen jonger dan acht, zelfs al zijn ze erg leesvaardig, toch wat te behoeden. 

Het verteltempo van “Het Hotel op de Rots” ligt best wel hoog, al zitten de slechts twee korte inleidende hoofdstukken en het repetitief karakter van de belevenissen daar ook wel voor iets tussen. Verschillende personages beleven de zichzelf herhalende opdrachten telkens op een andere manier, waardoor het geheel geen moment verveelt. Daarbij hanteert ze een interne verhaallogica die er dankzij het fantasy-aspect eigenlijk geen is en haar de grootst mogelijke vrijheid van invulling bezorgt. Een slimme keuze uiteraard, die er automatisch voor zorgt dat zondigen tegen de regels van world-building quasi-onmogelijk is. 

Wat betreft de overstap van YA/Urban Fantasy naar jeugdfantasy, kan ik alvast stellen dat die probleemloos is verlopen. En ach, moeten we het nog zeggen? Hamley Books maakt er een sport van om hun covers tot echte pareltjes om te toveren. Geef mij maar een hardcover vs paperback all day, maar als die dan ook nog eens een sterke coverafbeelding heeft in combinatie met een lekker weglezend verhaal? Dan haal ik blindelings mijn portefeuille boven. Wees maar gerust dat Hartman ook op dit leesfront succesvol de strijd aan kan. En wie weet kunnen lezers straks van hun 8 tot hun 80 jaar in zowat elke leeftijdscategorie een boek van Hartman vinden die hen weet te vervullen met leesplezier. We kijken er alvast naar uit.

Boekgegevens :

  • Titel : Het Hotel op de Rots
  • Auteur : Mel Hartman
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967938

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories