Kevin en de koekjesdief

K

Bumbelfort wordt geteisterd door een reeks koekjesdiefstallen en alle sporen leiden naar de enige vliegende pony die het stadje rijk is: Max’ beste vriend Kevin! Max en Kevin slaan op de vlucht. Kunnen ze de echte schuldige ontmaskeren voor Kevin in de ponygevangenis belandt? Dit is het derde boek in de reeks rond de schattige Pony Kevin en zijn beste vriend Max.

De Mening van Jeroen

Soms heb je van die boekenpersonages die je hart stelen, gewoon omdat ze zo vertederend zijn en waarbij je verlangend uitkijkt naar hun allernieuwste avonturen. Ik heb er ondertussen wel enkele op mijn lijstje staan, maar daarvan luistert er maar eentje naar de naam Kevin. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen onze favoriete mollige vliegende pony ondertussen aan zijn derde avontuur toe was. 

Philip Reeve is voor volwassen geen onbekende meer, omwille van het succes van zijn reeks rond de Mortal Engines die terecht de status “klassieker” mag toegedicht worden. Voor zijn kinderboeken is hij dan weer wat minder bekend, zeker in ons taalgebied. Niettegenstaande titels als Olivier en de dwaaleilanden of Shen en de 66 sledehondjes al sinds ‘15 in het kinderboekenaanbod beschikbaar zijn, leken die titels wat onder de radar te blijven. Onterecht zo blijkt, want zijn diverse samenwerkingen met illustratrice Sarah McIntyre zijn echt wel toppers voor kinderen.

In het derde deel van de reeks rond Kevin doet Reeve waar hij goed in is, hij brengt een verhaal dat zelfstandig kan gelezen worden door beginnende lezers, maar ook uitstekend als voorleesverhaal kan functioneren, en bouwt met een laagdrempelige woordenschat een spannend plot boordevol humor. 

Terwijl het eerste deel eerder een voorstelling was van de wereld waarin de gebeurtenissen zich afspelen en een kennismaking met de verschillende personages, was het tweede deel dan weer een echt avontuur dat een resem aan nieuwe personages introduceerde. “Kevin en de koekjesdief” neemt het beste van de twee vorige delen en maakt daarmee een nieuw avontuur. Net als in deel twee, krijg je een korte voorstelling van het hoofdpersonage, waarna het eigenlijke boek van start gaat. Ook dit derde deel kan weliswaar op zich gelezen worden, al zullen linken naar de eerste twee delen hun doel bij die lezers missen. 

Dit keer koos de auteur ervoor om op zich geen nieuwe personages te introduceren en bepaalde verhaalelementen uit deel 1 en 2 in de gebeurtenissen te verwerken. Het eindresultaat is een soort whodunnit op kindermaat die zijn spanning vooral opbouwt met onschuldige elementen die uit hun realistische context worden getild. En voor de fans van deze reeks kunnen we alvast verklappen dat ook Neville en Beyoncé hun hilarische terugkeer niet hebben gemist.

Met een eenvoudige cover die het stramien van de vorige netjes volgt (basiskleur rood dit keer, een “levensgrote” kevin op de voorkant en de glimmende zilver opdruk) valt dit boek in elke etalage op. De omvang klopt netjes af op zo’n 160 pagina’s met groot lettertype en bevat op elke dubbele bladspiegel minstens één illustratie. 

Ook dit keer kunnen we stellen dat iedereen die kennismaakt met Kevin, meteen zal vallen voor zijn charmes. En mocht je me vragen of ik dit boek aan iedereen zou willen aanraden, dan antwoord ik ‘volmondig’ : Koekjes! (pun intended)

Boekgegevens :

  • Titel : Kevin en de Koekjesdief
  • Auteur : Philip Reeve
  • Illustraties : Sarah McIntyre
  • Uitgeverij : Standaard Uitgeverij
  • ISBN : 9789002273032

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories