Pizazz van Sophy Henn

P

Eerste deel van een SUPERgrappige graphic novel-serie over een meisje dat liever een normaal leven leidt dan de superheld uithangt

Pizazz is het eerste deel van de SUPERgrappige graphic novel-serie van auteur-illustrator Sophy Henn. Duik in de avonturen van een meisje dat haar leven als superheld eigenlijk helemaal niet zo super vindt. Vol zwart-wit illustraties en beeldstrips. Iedereen wil een superheld zijn, toch? Nou, niet dus!

Pizazz is 9 ¾ jaar oud en komt uit een familie van superhelden. Maar Pizazz wil helemaal geen superheld zijn! Ze moet elke dag dezelfde outfit aan (een cape met glitters). En net als ze met iets leuks bezig is, moet ze komen opdraven om de wereld te redden. En dat valt niet mee als je pas bent verhuisd en vrienden probeert te maken op je nieuwe school. Om nog maar te zwijgen van haar gênante superkracht en haar o zo irritante zusje dat wel graag de superheld uithangt…

De mening van Jeroen

Superhelden zijn er in alle soorten en maten, van de flashy comic personages in spandex van Marvel tot supergrappige verschijningen als DogMan en Plasman. En ergens daar middenin bevindt zich Pizazz, een meisje van net geen tien jaar met superkrachten, dat tot leven werd gewekt door de pen van Sophy Henn. 

Pizazz is een boekje dat nog het best te omschrijven valt als een kruising tussen een leesboek en een doodle-tekenboek voor jonge (pre-)tieners. Het verhaal van de 9-jarige superheldin met “beschamende” superkrachten zal door het eenvoudige taalgebruik, de speelse font-gebruiken, de vele zwart-wit illustraties en het grote lettertype voornamelijk in de smaak vallen bij kinderen die niet zo graag lezen. Zelfs al zouden ze minder snel een boek ter hand nemen, het stripaspect van deze uitgave kan ze ongetwijfeld over de streep trekken.

Het verhaal brengt een tweeledige plot. Terwijl enerzijds onze heldin en haar familie van de ene (korte) superheldenopdracht naar de andere moeten trekken om diverse, best wel grappige en eerder onschuldige slechterikken te verslaan, krijgen we daarnaast het menselijke aspect van een jonge tienerleven. Niettegenstaande Pizazz een superheld is, heeft ze ook haar schaamtegevoel, wil ze ook niets liever dan de favoriet van de klas zijn en is vriendschap een belangrijk gegeven. 

In net geen 200 pagina’s worden we voorgesteld aan de verschillende personages en beleven we het eerste avontuur van Pizazz, terwijl we ondertussen een resem aan slechterikken de revue zien passeren. Het leuke aan de opzet, is dat de moeilijkste tegenstander er uiteindelijk eentje blijkt te zijn zonder bijzondere krachten.

Het boek leest vlot en de opbouw is origineel en humoristisch. Alleen moeten we vaststellen dat de vertaling niet altijd honderd procent de volle impact van het origineel weet te bevatten en het moet gezegd dat dit niet aan de vertaler kan verweten worden. Sommige woordgrapjes, zoals de belangrijkste van allemaal, haar naam, komt in het nederlands helaas niet uit de verf. 

Pizazz is een leuke instapper voor de zogenaamd “moeilijke’ lezertjes, maar zal voor de echte jonge boekenfan eerder een snelle hap zijn. Maar dat kan ook wel eens leuk zijn natuurlijk.

Boekgegevens :

  • Titel : Pizazz
  • Auteur : Sophy Henn
  • Uitgeverij : Luitingh-Sijthoff
  • ISBN : 9789024592500

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories