Bolle 1 van Steven Dupré en Alcante

B

Bolle is de oudste, grootste en grappigste ­jongen van de klas. Op 22 december wordt hij dertien, maar zijn ouders vinden het makkelijker om zijn verjaardag op kerstdag te vieren. Nu maar ­hopen dat hij zijn gedroomde verjaardagscadeau ­krijgt én dat de mooie Maxim ook met hem uit wil gaan. Dan is alles vergeven en wordt Bolle de ­gelukkigste jongen van de wereld…

De Mening van Jeroen

Terwijl in Frankrijk de stripindustrie op volle toeren draait en ze er kunnen teren op een resem aan sterke namen, moeten wij het al te vaak stellen met vertaalde werken of moeten we genoegen nemen met de dertien-in-een-dozijn-familiestrips die onze markt overspoelen. Al te vaak wordt bij de benaming ‘strip’ onmiddellijk gedacht aan een doorsnee Suske en Wiske, Jommeke of nog erger de K3-bandwerkproducties. Gelukkig zijn er in ons taalgebied ook wel her en der uitzonderlijke originele werken te vinden, ook al is het slechts met mondjesmaat. “Bolle” is er zo eentje.

De Vlaamse Steven Dupré is voor de nederlandstalige stripfan geen onbekende. Dankzij zijn heel herkenbare tekenstijl wist hij al te overtuigen met een handvol reeksen, waarvan “Wolf” waarschijnlijk de bekendste is. Samen met Alcante, ook geen onbekende in de stripwereld, maar meestal bekend als scenarist van het duistere en wat zwaardere werk, ging hij aan de slag om de populaire jeugdboekenreeks “Bine” van Daniel Brouillette in een strip te gieten.

“Bolle” kan gezien worden als een soort instapper voor jongeren die de generische strips wat ontgroeid zijn en voorzichtig de overstap willen maken naar het ‘betere werk’. De illustraties zijn net wat minder statisch dan een familiestrip en bieden ook wat meer detaillering, waardoor je als lezer langer van de beeldvorming kan genieten. In dit eerste deel van de reeks, worden alle hoofdrolspelers netjes voorgesteld en krijgen we een eerder realistische setting van het verhaal. Smaken en indrukken mogen dan wel verschillen, maar ik kon me niet van het idee ontdoen, dat het personage van Bolle, dat een dertienjarige moet voorstellen, er toch wel een stukje ouder uitzag, maar dat gegeven was geen belemmering voor de leeservaring.

De belevenissen in het boek blijven steeds getrouw aan het ‘echte leven’ en zullen daarom voor heel wat jongeren uit het doelpubliek als herkenbaar aanzien worden. Het geheel doet wat denken aan het dagboek van Adrian Mole of de avonturen van Duupje (voor mijn generatiegenoten) en moet het vooral hebben van zijn humoristische insteek. Deze uitgave zal de echte hardcore stripfanaat niet weten te overtuigen, maar zal ongetwijfeld een succesnummer zijn bij de 9- tot 14-jarigen. 

Wie kan genieten van een strip en net wat meer wil dan de zoveelste stereotype reeks, zal met “Bolle” een leuke leesbeurt beleven. Zo mogen er wel meer op onze markt verschijnen.

Stripgegevens :

  • Titel : Bolle 1
  • Scenario : Alcante
  • Illustraties : Steven Dupré
  • Uitgeverij : Kennes
  • ISBN : 9782875805140

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories