De Koning van de Jungle van Iris van Hassel en Monique Berndes

D

Muis wil graag weten waarom Leeuw de koning van de jungle is. “Omdat ik zo hard kan brullen,” zegt Leeuw, “WROAH!!” Maar dan laat Gorilla zijn brul ook horen. En die klinkt veel harder… Leeuw noemt nog veel meer redenen op, maar Olifant, Krokodil en Papegaai bewijzen meteen dat hij ongelijk heeft. Is Leeuw dan toch niet de koning van de jungle?

De Mening van Jeroen

In de jaren 70, 80 en 90 waren pixi-boekjes hip in Nederland. Van die superleuke kleine prentenboekjes die voor een klein prijsje en in mini-formaat, een volwaardige leeservaring konden leveren. Om dit stukje nostalgie nieuw leven in te blazen, konden illustratoren zich in 2019 wagen aan de Pixi-award. De uiteindelijke winnaar werd Iris van Hassel die het verhaal “De Koning van de Jungle” van Monique Berndes passend vormgaf.

Uiteindelijk kreeg van Hassel niet alleen haar pixi-boekje, maar werd het verhaal ook in een mooie groot-formaat hardcover uitgebracht. “De Koning van de Jungle” is een prentenboek, het mag dan ook duidelijk zijn dat het verhaal een eerder ondergeschikte rol kent ten opzichte van de tekeningen die de pagina’s sieren. De illustraties zijn zo opgebouwd dat ze ook zonder de bijhorende tekst bijna het hele verhaal vertellen. Quasi zonder echt lijngebruik brengt de illustratrice een waterverf-look in haar tekeningen. Het hoofdpersonage heeft een felle kleurenpracht, terwijl de overige personages en de achtergronden dan weer een eerdere donkere invulling kregen. 

Het boekje leent zich uitstekend om met een kleuterklas of met je kleine spruit thuis in gesprek te gaan. De antwoorden zouden best wel eens kunnen verrassen. Het leuke hierbij is, dat de leerlingen voor een heel democratische prijs het kleine pixi-boekje in de hand kunnen houden, terwijl de leerkracht of voorlezer met het normaal formaat aan de slag gaat. Dat kan alleen maar de betrokkenheid vergroten. 

Een volwaardig prentenboek, letterlijk op maat van jonge kinderen, met treffende en wondermooie illustraties die een interessant verhaal vertellen, daar kan je toch alleen maar bewondering voor hebben. Een echte aanrader.

Boekgegevens :

  • Titel : De Koning van de Jungle
  • Auteur : Monique Berndes
  • Illustrator : Iris van Hassel
  • ISBN : 9789051168242

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories