Als Doden Spreken van Mel Hartman

A

Aprils leven is een rommeltje. Ze is gevlucht omdat ze haar gave niet onder controle heeft en bang is om haar vrienden te doden, en als ze de mensen van wie ze houdt niet wil verliezen, moet ze hen de waarheid over zichzelf vertellen. Dan is er nog een journaliste, Annie Hemmings, die heeft ontdekt dat April geen mens is en dat wil ze met de hele wereld delen. Om meer bewijs te vinden, brengt Annie een vriendin van April in gevaar. April moet haar gave gebruiken om enkele moordenaars tegen te houden, maar dreigt zichzelf daardoor te verliezen. Gelukkig krijgt ze deze keer ook hulp van enkele machtige vrienden, onder wie Sekhmet, de Godin van ziekte en verderf.

De Mening van Jeroen

Mag ik stellen dat Urban Fantasy aan een hernieuwde opmars bezig is? Of misschien is het genre wel nooit helemaal weg geweest, maar bleef het al die tijd onder de oppervlakte sluimeren. Schrijvers als Armstrong, Maxwell, Wells of Briggs en Andrews maakten enkele jaren geleden ook bij ons furore met hun schrijfsels en blijven tot de dag van vandaag uiterst populair in de engelstalige leesgemeenschap, maar al die tijd leek het vuur in het nederlandstalig gebied wat gedoofd.

Op vandaag lijkt het alsof de interesse in Urban Fantasy wat is aangewakkerd en we krijgen met mondjesmaat nieuwe vertaalde werken in het aanbod te zien. Het nederlandstalige aanbod van nieuwe boeken in het genre is dan ook nog niet overweldigend, maar de toon is met een Doom en Hartman (niet toevallig beiden getekend bij Hamley Books) wel gezet. “Als doden dromen”, het eerste deel in de dodenreeks van Mel Hartman was op alle vlakken een voltreffer en de auteur doet dat toverkunstje nog eens netjes over met “Als doden spreken”.

Met z’n 300 pagina’s is “Als doden spreken” bezwaarlijk een dikkerd te noemen. De verhaalopdeling in 46 hoofdstukken, telkens voorzien van een illustratie die duidelijk maakt of het hoofdpersonage op aarde of op Terr verblijft en een bijhorende quote, zorgen ervoor dat de leesbeurt in geen tijd achter de rug is. De schrijfster gaat in dit tweede deel naadloos verder waar het eerste deel eindigde. Er is weliswaar een periode die zich situeert tussen de twee boeken en die niet in de verhaallijn wordt opgenomen, maar die wel omwille van de functionaliteit voor de plotlijn in herinneringen van het hoofdpersonage wordt meegegeven aan de lezer. 

Mel Hartman kiest er voor om in “Als doden spreken” de relaties tussen April, Tom en Pat verder uit te diepen, terwijl ze ondertussen nog een resem aan nieuwe creaturen van haar fantasiewereld opvoert. Gezien het vlotte verloop van de verhaallijn en de impact die een uitgebreide beschrijving van alle bewoners van die wereld zou hebben op de leeservaring, is het begrijpelijk dat sommige van hen in een waas van mysterie gehuld blijven. Als de schrijfster zo doorgaat, zou een encyclopedie van de wezens van Terr niet misstaan. (een tip misschien?)

Deze Dodenreeks is ongetwijfeld een volwassen fantasyverhaal, maar is dermate toegankelijk en laagdrempelig dat ook een young adult-publiek zonder enige twijfel een sublieme leeservaring zal beleven. Het is een perfecte instapper in het genre, voor die boekenfans die (nog) niet helemaal klaar zijn voor het echte zware genrewerk. Maar het is bovenal een strak gestructureerde, logische en uiterst ontspannende leesbeurt.

Dit tweede deel uit de reeks mag dan wel enkele vragen die bij het einde van “Als doden dromen” onbeantwoord bleven, verder in de lucht laten hangen, het brengt tevens wat nieuwe mysteries met zich mee, die ongetwijfeld in het derde deel hun verklaring zullen kennen. De wereld van Terr is overigens een quasi onuitputtelijke bron van inspiratie voor de schrijfster en rechtvaardigt zonder enige twijfel een hele resem aan vervolgdelen. Hartman draagt haar steentje bij om Urban Fantasy in ons taalgebied op de kaart te zetten en maakt meteen duidelijk dat we binnen het genre voldoende kwaliteit in huis hebben om de toestroom aan vertaalde werken minstens te evenaren (of durf ik zelfs zeggen : te overtreffen)

Boekgegevens :

  • Titel : Als Doden Spreken
  • Reeks : Dodenreeks
  • Auteur : Mel Hartman
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967648

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories