Het Mona Lisa-virus van Tibor Rode

H

“Het Mona Lisa-virus’ van Tibor Rode is een thriller voor de liefhebbers van Dan Brown. Zijn boeken “De Da Vinci Code’, “Het Bernini Mysterie’,’ Het Verloren Symbool’, “Inferno’en “Origin’ zijn volledig in de lijn met deze thriller van Tibor Rode.

In Amerika verdwijnt een aantal deelnemers aan een missverkiezing. Wanneer ze gevonden worden blijken ze operatief verminkt te zijn. In Leipzig wordt het oude raadhuis opgeblazen en in Milaan wordt een muurschildering van Da Vinci vernietigd. Tegelijkertijd zorgt een computervirus er wereldwijd voor dat fotobestanden systematisch worden gewijzigd. Het verband tussen deze gebeurtenissen moet het antwoord zijn op het raadsel waar de Amerikaanse wetenschapper Helen Morgan voor staat. Haar dochter is ontvoerd en het spoor leidt naar Europa. Alles lijkt verband te houden met een complot rondom de creatie van het beroemde schilderij Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, meer dan vijfhonderd jaar geleden.

De Mening van Sven

Tibor Rode  was op zijn twaalfde de jongste deelnemer aan het creatief schrijven programma van het Duitste ministerie van onderwijs. Later was hij advocaat ,mediator en docent in Hamburg.

Met Het Mona Lisa Virus schreef hij een verhaal waar het grote thema de gulden snede is. De gulden snede is wat wij als mens als het mooiste ervaren. Daar is het schilderij de Mona Lisa het grote voorbeeld van. Het boek puilt dan ook uit van de verwijzingen naar schoonheid of net van het tegenovergestelde.

Ik vond dit boek minder goed. Het verhaal is opgebouwd uit verschillende verhaallijnen maar dat zorgde er ook voor dat ik nu en dan mijn draad kwijt was. Dit kwam vooral door het voortdurende wisselen tussen deze lijnen waarvan ik zelfs na het uitlezen van sommige de meerwaarde nog niet van zie. Ze mochten volgens mij geschrapt geweest zijn zonder dat de hoofdlijn er nadeel van ging ondervinden.

Het verhaal op zich bevatte zeer weinig actie. Op sommige momenten zou ik het zelfs saai durven noemen. Zeer veel dialogen die ik soms een keer moest herlezen om alles mee te hebben. Die paar spannende momentjes die er dan tussen kwamen konden het verhaal niet meer redden voor mij.

De connectie die ik zo graag heb met de personages in een boek was er hier ook niet. Ik kon geen band  kweken met de personages. Ik vond de uitwerking te weinig om ze echt goed te leren kennen. Er waren personages waarvan ik geen enkele achtergrond kreeg en die ik dan ook moeilijk kon plaatsen waarom ze op een bepaalde manier reageerden of waarom ze effectief in het verhaal aanwezig waren.

In het slot werden niet alle verhaallijnen afgerond of op een goeie manier afgesloten. We krijgen wel een paar antwoorden maar onvoldoende om het verhaal correct te kunnen afsluiten.

Conclusie

Een minder boek. Een boek die mij niet kon meesleuren in zijn verhaal. Oppervlakkige personages, veel dialogen. Een verhaal vol aanklachten tegen de schoonheid van alles. Niet mijn verhaal .

Boekgegevens :

  • Titel : Het Mona Lisa-Virus
  • Auteur : Tibor Rode
  • Uitgeverij : de Fontein
  • ISBN : 9789026142055

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories