Kom mee Kees van Loes Riphagen

K

Kikker Kees en papa zijn op weg naar een kwaakconcert. Ze moeten wel doorlopen, anders komen ze te laat. Maar de weg ernaartoe is zo mooi! Kees ziet bijvoorbeeld een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Maar Papa heeft haast en Kees is zo snel afgeleid… Dan ontdekt papa dat het juist heel leuk is om te letten op de mooie dingen om hen heen. ‘Kom mee, Kees’ is echt een lust voor het oog. Elke grote plaat zit vol kleine grapjes waar lezertjes naar op zoek kunnen gaan. Alle mooie details zorgen voor eindeloos kijkplezier, net als bij ‘Coco kan het!’.

‘Kom mee, Kees’ is het ideale volgende prentenboek voor iedereen die verliefd is geworden op de stijl van Loes Riphagen. ‘Coco kan het!’ werd Prentenboek van het Jaar 2021!

De Mening van Jeroen

Loes Riphagen heeft iets met beestjes. Klein, groot, het maakt eigenlijk niet uit, ze passeren allemaal de revue in haar boeken. Alhoewel ze al een eindje aan de schrijftafel zit en al sinds 2008 zowat ieder jaar een publicatie van haar in de etalage ligt te pronken, lijkt ze maar echt vorig jaar te zijn doorgebroken bij het grote publiek, met haar “Coco kan het”. Dit jaar is het de beurt aan haar nieuwste telg “Kom mee Kees”. 

“Kom mee Kees”, is net zoals zijn voorganger een prentenboek pur sang. Waarbij de tekst dan wel het (kort)verhaal vertelt, maar waarbij op de paginavullende illustraties (of liever één grote illustratie per twee aangrenzende pagina’s) zoveel meer te ontdekken valt dan wat woordelijk wordt weergegeven. De personages mogen dan wel eerder basaal en niet erg gedetailleerd zijn, op elke grote tekening vallen heel wat kleine elementen te ontdekken, die van dit prentenboek ook een beetje een zoekboek maken. Die kleine elementen hebben op het eerste zicht helemaal niets met de plot te maken, het zorgt er net voor dat je net als Kees je aandacht lekker laat ronddwalen doorheen het boek.

De boodschap van deze uitgave is eenvoudig en toch heel erg treffend voor zijn doelpubliek. Terwijl mama en papa (of juf) in een nogal gehaaste maatschappij leven en vaak alleen aandacht hebben voor hun doelstelling, eerder dan te genieten van de kleine momentjes en de wereld om ons heen, leeft de kleine Kees in het moment en merkt hij dingen op die voor zijn papa van minder belang lijken. Een mooie boodschap, waar je als ouder of docent zeker uitgebreid met aan de slag kan en in gesprek kan gaan met de jonge lezertjes.

De prenten hebben een eerder donkere kleurtoon en vergen daarom wel wat extra aandacht van de kijker om alle kleine details op te merken. Het boek leent er zich echter uitstekend toe om ook in grote groepen “Kom mee Kees” als voorleesboek te hanteren. Loes Riphagen zet hiermee de succesformule van “Coco kan het” verder en zal ook nu ongetwijfeld weer weten te scoren. Wat ze doet, doet ze prima en het mocht zelfs nog een kleine beetje meer geweest zijn.

Boekgegevens :

  • Titel : Kom mee Kees
  • Auteur : Loes Riphagen
  • Uitgeverij : Gottmer
  • ISBN : 9789025774752

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories