Spoorloos van Salla Simukka

S

Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Emmi is vijftien en heeft het gevoel nergens bij te horen. Op school heeft ze zich niet echt kunnen profileren. Thuis is er weinig aandacht voor haar. Ze heeft geen vrienden en besluit weg te lopen.

Na korte tijd keert ze terug. Dan blijkt dat er niemand meer is bij haar thuis, noch in de straat. De hele stad is leeg. Het internet doet het niet en de telefoon werkt niet meer. Na enkele dagen eenzaam rondtrekken ontmoet ze Onerva, die ook dacht helemaal alleen op de wereld te zijn. Ze worden vrienden. Dan ontmoeten ze Atro, een jongen van achttien en een beetje een filosoof.

De Mening van Jeroen

Spoorloos is het soort verhaal dat met een combinatie van sterke coverafbeelding en mysterieuze korte inhoud best wel wat nieuwsgierige lezers kan lokken om ze vervolgens met de inhoud te overtuigen.

De schrijfster brengt een plot waarbij heel wat jonge lezers zich met de hoofdpersonages zullen kunnen vereenzelvigen. Stuk voor stuk worden de drie protagonisten van voldoende achtergrond voorzien om de sympathie bij het YA-publiek te wekken. Simukka neemt enkele thema’s die zo typisch zijn voor adolescenten en laat ze dienen als functioneel onderdeel van de eigenlijke verhaallijn zonder daarbij de clichés en taboes aan te raken, en dat is knap.

De dystopische setting van het verhaal in een voor de doorsnee nederlandstalige lezer onbekend Finland, zowel bij aanvang als na de verdwijning blijft tot een minimum beperkt, zodat wel duidelijk is dat dit niet een samenleving is zoals wij die kennen, maar het geheel toch dicht genoeg bij onze realiteit blijft om herkenbaar te zijn.

De kleine omvang van het boek, de korte hoofdstukken en de laagdrempelige schrijfstijl zorgen ervoor dat ook lezers die minder vaak een boek ter hand nemen met deze uitgave hun gading kunnen vinden. Het verhaal mag dan op zich staan, de vele open vragen aan het einde van dit boek, maken een leesbeurt van het vervolgdeel verplichte kost.

De schrijfster laat zien, dat je niet de halve wereldbol over moet om een ijzersterk verhaal te schrijven.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories