23 Minuten – Vivian Vande Velde

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Voor de fans van Mel Wallis de Vries en Mirjam Mous is er nu 23 Minuten van Vivian Vande Velde. Een ijzersterke YA-thriller waarin de hoofdpersoon een speciale gave heeft: ze kan de tijd terugdraaien.

Wanneer de 15-jarige Zoe op een regenachtige dag een bank in loopt om te schuilen, is ze getuige van een overval die vreselijk uit de hand loopt. Het goede nieuws: Zoe heeft een speciale gave. Ze kan de tijd 23 minuten terugdraaien – hopelijk genoeg tijd om zo alle levens te redden, zeker die van de knappe Daniel die ze daar tegenkomt. Het slechte nieuws: ze kan maar negen keer de tijd opnieuw terugzetten. Maar steeds gaat er iets mis, en de tijd begint te dringen…

De Mening van Jeroen

Vivian Vande Velde is in Amerika geen onbekende voor de liefhebbers van Young Adult. Ze begon haar carrière als auteur midden de jaren tachtig en heeft sindsdien meer dan 30 titels op haar conto staan. Haar schrijfsels situeren zich voornamelijk in het fantasygenre. De nieuwste telg “23 Minuten” werd in 2016 door Uitgeverij Luitingh Sijthoff op de nederlandstalige markt uitgebracht.

De vijftienjarige Zoe heeft een geheim, ze kan namelijk de tijd terugdraaien en herbeleven zoals zij dat wenst. Die speciale gave komt helaas met enkele beperkingen, zo kan ze slechts 23 minuten in de tijd terug en dat maximaal tien keer na elkaar. Ze heeft echter met vallen en opstaan geleerd dat haar kracht meer een vloek dan een zegen is. De dingen lopen haast nooit zoals ze die zou willen en ze wordt door haar omgeving al te gauw afgeschilderd als gek.

Wanneer ze op een dag in een bank gaat schuilen voor de regen, bevindt ze zich ongewild in een foutgelopen bankoverval. Ze beseft dat zij de enige is die een oplossing kan bieden voor deze situatie, maar loopt voortdurend tegen haar eigen beperkingen en frustraties aan.

Niettegenstaande dergelijke plots een groot gevaar inhouden al te repetitief te worden, slaagt Vande Velde er heel goed in, om het herhalend karakter een positieve wending te geven. Elke hernieuwde tijdsbeleving van het hoofdpersonage wordt nuttig aangewend om meer achtergrondinformatie te verschaffen en het verhaal van de nodige diepgang te voorzien. We volgen de gebeurtenissen vanuit het standpunt van Zoe, waardoor het verhaal een aangenaam volgbaar en lineaire opbouw kent. Op het ogenblik in het verhaalverloop, waarop de voorspelbaarheid en het herhalende karakter de overhand dreigen te nemen, weet de auteur met een verrassende plotwending toch netjes de lezer geboeid te houden.

De schrijfstijl is mede dankzij de vertaalkunsten van Sabine Mutsaers uiterst laagdrempelig waardoor ook een publiek waaraan een gemiddeld young adult-boek nog niet is besteed, toch moeiteloos kan volgen. 23 Minuten leest enorm vlot en is met z’n 208 pagina’s dan ook geen boek dat je dagen zal kosten om door te nemen. Voor de liefhebber van volwassen fantasy en scifi zal deze titel niet meteen hoge toppen scheren, maar voor een Young Adult lezer bevat het geheel alle elementen die een typische genreklassieker moet bevatten.

You may also like

Leave a Comment