Muse Academy en het Geheim van Helikon – Morgan Blade

M

Imogen Parker is een doodnormale tiener, tot ze een mysterieuze brief uit het buitenland ontvangt. Ze is toegelaten tot een kunstschool waar niemand ooit van gehoord heeft. Imogen kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en vertrekt naar Muse Academy, op het Griekse eiland Helikon.

Al snel raakt ze bevriend met enkele creatieve figuren; de origamiprinses Kaida, de muzikale tweeling Aeon en Milo, danseres Lexi, de gestoorde uitvinder Drake, Cera die de ‘fashion’ in fashionista stopt, de sympathieke DJ Damian en Harper, de acteur in spé. De negen ontdekken al snel het magische mysterie dat rondom de school hangt. Imogen wordt meegesleurd in een vreemd avontuur vol eeuwenoude magie. Wanneer een paar weken later het eiland wordt opgeschrikt door een aanval van de wraakzuchtige sirenen, dreigt de ondergang voor Muse Academy. Gelukkig zijn Imogen en haar vrienden er. Ze blijken over bijzondere vaardigheden te beschikken, die ze hard nodig zullen hebben om de Sirenen te verslaan.

De race tegen de klok begint…

Muse Academy en het geheim van Helikon is het spannende en bijzondere eerste deel in de serie Muse Academy.

De Mening van Jeroen

Imogen Parker is een gewone zestienjarige, met een grote passie voor het schrijven, die net haar vierde middelbaar achter de rug heeft. Op een dag krijgt ze een nogal merkwaardige brief van een onbekende kunstacademie op het Griekse eiland Helikon, die haar uitnodigt om daar de lessen bij te wonen. Niettegenstaande de academie nogal schimmig lijkt (er is geen enkel digitaal of ander spoor te bekennen van hun opleiding), besluit ze toch op de uitnodiging in te gaan. Eens daar aangekomen maakt ze al gauw wat vrienden en ontdekt Imp (koosnaampje voor Imogen) dat niets is wat het lijkt op Helikon. Samen met haar acht vrienden leert Imp de wonderlijke geschiedenis van de school kennen, terwijl ze de strijd moet aangaan met de dreigende Sirenen. Het negental is voorbestemd voor grootse avonturen en moet alles op alles zetten om hun lotsbestemming te bereiken.

Muse Academy en het geheim van Helikon is het eerste deel in de debuutreeks van Morgan Blade, een alias voor Meaghann Baeken die eind deze maand (oktober 2016) in de boekhandel verschijnt. De schrijfster brengt ons een YA-verhaal met een snufje Griekse Mythologie. Alle elementen die zo eigen zijn aan het YA-genre worden netjes opgelijst en in een strakke structuur weergegeven. Zo kunnen we rekenen op een tiener-protagonist met de bijhorende tienerproblematieken, de traditionele waarden als respect en vriendschap, een opeenvolging van tussentijdse climaxen en natuurlijk de obligate liefdesperikelen van de hoofdpersonages. Niet alle personages worden met evenveel diepgang uitgewerkt, waardoor het negental dat voor de plot belangrijk is, dan wel als groep sterk in de verf wordt gezet, maar geen uitgesproken individuele benadering kent. We hopen dat in het volgende deel alle personages van een voldoende achtergrond worden voorzien.

De veelheid aan namen en personages in het boek kan dan wel wat van het goede teveel lijken, en voornamelijk in de eerste helft van het verhaal kunnen personages verward worden, op geen enkel moment loopt de lezer verloren. Morgan Blade laat de focus steeds op haar hoofdpersonage Imogen liggen en biedt daarmee een houvast voor de volledige duur van het verhaal. De verhaallijn schakelt na een voorzichtige opbouw, in de tweede helft van het boek een versnelling hoger en brengt een aaneenschakeling van miniclimaxen. Alhoewel ook een rode draad doorheen het verhaal aanwezig is, kan de lezer zich niet van de indruk ontdoen dat die netjes wacht tot alle tussentijdse verhaallijnen zijn opgelost, alvorens tot zijn eigen hoogtepunt te komen. Voor een volwassen publiek kan dit een storende factor zijn, Muse Academy is echter een boek(enreeks) die als doelpubliek jeugd en YA voor ogen heeft en dat perfect ten uitvoer brengt.

De schrijfster brengt met deze Muse Academy een debuut van eigen bodem dat zich perfect kan meten met gevestigde waarden als Percy Jackson, Warrior Cats of pakweg Alex Rider. De strakke verhaallijn, de vele actiesequenties en het netjes binnen de perken gehouden aandeel romantiek, zorgen er voor dat de weinige schoonheidsfoutjes al gauw als vergeten en vergeven worden beschouwd.

De Vlaamse (en vrouwelijke) Rick Riordan is opgestaan. De interesse van de lezer wordt op elke pagina vastgehouden door een mengeling van actie, romantiek, familie (vrienden) en af en toe een licht komische noot. We kijken vol verlangen uit naar het vervolg op dit spannende jeugdverhaal.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories