De Kraaien / List en Leugens – Leigh Bardugo

D

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…

Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.

Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.

List en Leugens wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft.

De Mening van Jeroen

Leigh Bardugo, die eerder al heel wat success wist te oogsten met haar Grisha-trilogie, brengt met List & Leugens opnieuw een verhaal dat zich afspeelt in de wereld van de Grisha. In deze setting, die het midden houdt tussen het oude Rusland en de havens die we kennen van Pirates of the Caribbean, wonen mensen en Grisha (mensen met bijzonderen krachten) samen in een stadje dat luistert naar de naam Ketterdam. De kleine criminaliteit tiert er welig en in de duistere steegjes tussen de gokhuizen en de plekken van vertier maken we kennis met onze hoofdpersonages. Kaz Brekker, een crimineel wonderkind van 17 heeft in De Vijfde Haven de leiding over de Droesem, een bont allegaartje aan criminelen met diverse kwaliteiten.

Wanneer Kaz op een dag een levensgevaarlijke opdracht krijgt aangeboden die hem op slag rijk zal maken, kan hij die onmogelijk weigeren. Hij vertrekt op missie met Matthias, een op wraak beluste ex-gevangene, Jepser, een gokverslaagde scherpschutter, Wylan, een weggelopen rijkeluiszoontje, Inej, de spionne en Nina, een Grisha die controle kan uitoefenen over lijf en leden van haar slachtoffers. Nog voordat ze de reis kunnen aanvatten, moeten ze vaststellen dat ze niet de enige zijn die deze opdracht tot een goed einde willen brengen, en moeten ze sluw genoeg zijn om de vele tegenslagen het hoofd te kunnen bieden. Hun opdracht brengt ze naar het vijandelijke gebied Fjerda, waar ze op zoek gaan naar een mysterieuze drug die de Grisha extreme krachten schenkt, maar hen tenonder laten gaan aan de verslaving.

De schrijfster heeft zich niet beperkt tot een rechttoe-rechtaan fantasyboek, maar maakte er een wonderbaarlijk oplichtersverhaal van, dat zonder blozen de vergelijking met Ocean’s Eleven kan doorstaan. De vele plotwendingen komen met de regelmaat van de klok, maar blijven ten allen tijde uiterst plausibel zonder enige fout in de verhaallijn. Op het voorzichtige eerste hoofdstuk na, leest het boek als een trein. De vele details en beschrijvende fragmenten bezorgen de lezer een haast filmische ervaring.

Bardugo heeft niet zomaar een verhaal op papier gezet. Ze heeft een echt meesterwerk geschapen. Nadat we kennis hebben gemaakt met Kaz en de leden van zijn bende, neemt de auteur uitvoerig de tijd om ons de wereld van Ketterdam voor te stellen. En eens de basis is gevormd, worden daar steeds verder meer details aan toegevoegd, waardoor die hele fantasywereld uiterst levendig aanvoelt. Niettegenstaande de 535 pagina’s die het boek rijk is, worden zoveel gebeurtenissen in het geheel gestopt die stuk voor stuk een meerwaarde betekenen voor het verhaal. De schrijfster neemt de tijd om de vele vragen die je als lezer kan stellen doorheen de verhaallijn te beantwoorden. Door middel van diverse flashbacks worden de achtergronden en beweegredenen van de vele personages met bijzondere diepgang uitgewerkt, waardoor de lezer helemaal in het verhaal wordt betrokken.

Elk hoofdstuk wordt dan weer vanuit een ander perspectief bekeken, wat de ruimte laat om samen met hen oprecht verrast te zijn bij de vele onverwachte plotwendingen.

Leigh Bardugo slaagt erin om haar lezers sympathie te laten op brengen voor de grootste criminelen en zelfs hun keuze voor een carrière in de misdaad goed te praten. Het boek staat als een huis en verdient niet minder dan de hoogste score van iedere fantasyminnende boekenfan.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories