Sjoerd en de stapelstad van Barry Menger

S

Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Met stoere bouwers, tillers, gravers en schuivers. Uitgelezen? Het is ook een zoekboek!

Sjoerd en de Stapelstad is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven. Met bouwers, tillers, schuivers en gravers. Als Sjoerd later groot is, wil hij architect worden. Nu hij nog klein is, wil hij vooral spelen de bal, tekenen met stoepkrijt en rondjes rijden in zijn trapauto. De grote mensen hebben de stad volgebouwd met groene huisjes, maar veel ruimte om te spelen is er niet. Gelukkig is Sjoerd een echte doorzetter. Hij verzint een stapelgek plan. Als dat maar goed gaat…

De Mening van Jeroen

Voor kinderen is een prentenboek bovenal een ervaring en vaak een avontuur en meer hoeft dat meestal niet te zijn. Maar soms gaat een auteur net dat beetje verder en puurt een verhaal uit een gegeven van de grote-mensen-wereld, waardoor een boek een beetje een curiosum wordt. Barry Menger haalde zijn inspiratie uit het wereldberoemde Inntel-hotel in Zaandam. Niet alleen voor de tekeningen maar trouwens ook voor de verhaallijn (en het hoofdpersonage). Zijn eerste publicatie kan dan ook wel terecht uniek genoemd worden.

“Sjoerd en de stapelstad” mag dan omwille van de naam van het hoofdpersonage wel oer-Hollands klinken, het verhaal is er eentje voor kinderen van overal ter wereld. Kinderen hebben zowel in de stad als daarbuiten nood aan voldoende speelruimte en willen zich vooral kind kunnen voelen. Het hele plot wordt dan ook vanuit die argumentatie op kindermaat aangereikt en door de ogen van het doelpubliek van een oplossing voorzien. De insteek is even eenvoudig als origineel. 

De illustraties van Ganzeman zijn met hun lijnloze opzet en gestileerde opbouw op z’n minst origineel te noemen. Telkens wordt per twee aangrenzende bladzijdes één grote tekening voorzien, die een gebeurtenis uit de verhaallijn uitvergroot. De grain die doorheen het hele boek over de illustraties is gestrooid, geeft het geheel een eigenzinnige uitstraling. 

Het grote formaat van deze hardcover (25cm op 29cm) ligt perfect in de hand en leent zich samen met het hoge gramsgewicht van het gebruikte papier uitstekend tot een voorleesbeurt in een (klas-)groep. De tekeningen zelf kennen dan wel relatief weinig detail de illustrator heeft enkele elementen over de pagina’s verdeeld die na de leesbeurt ook nog tot een kleine zoektocht leiden. Een leuk extraatje.

Zoals in de meeste prenten- en kinderboeken draagt ook deze uitgave een onderliggende boodschap in zich van doorzettingsvermogen of “geef nooit op”, maar die wordt handig in de plot verweven waardoor het niet als belerend overkomt.

Toch is het boek niet helemaal foutloos. Bij momenten lijken de illustraties net wat te donker om vanop een voorlees-afstand ook nog strak te ogen en is de verhaaltekst helaas occasioneel wat minder leesbaar door een eerder onhandige plaatsing en layout. Maar die gegevens zijn natuurlijk ondergeschikt aan het leuke verhaal en de originele tekenstijl.

Voor wie net dat beetje meer wil van een prentenboek, biedt het auteursduo daarnaast nog een resem aan bijzonderheden. Zo is er een lesprogramma beschikbaar, is er een film(pje) in de maak, kan je kleurplaten downloaden en is er het Stapellied. (neem dus gerust een kijkje op stapelstad.nl). Met deze productie haal je niet alleen een beetje Zaandam in huis, je krijgt vooral een heel leuk prentenboek.

Boekgegevens :

  • Titel : Sjoerd en de stapelstad
  • Auteur : Barry Menger
  • Illustraties : Mats Ganzeman
  • Uitgeverij : Counter Collective
  • ISBN : 9789083107509

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories