Alles wat was van Stine Jensen

A

Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

Alles wat was is een prachtig uitgevoerd boek voor jong en oud, met illustraties van Marijke Klompmaker. Stine en zij werkten eerder samen aan Alles wat ik voel. Het grote emotieboek, waar inmiddels ca. 12.000 exemplaren van zijn verkocht.

Kijk op www.kluitman.nl voor een gratis lesbrief over dit boek.

De Mening van Veronique

Stine Jensen is een filosofe en is met “Alles wat was” niet aan haar proefstuk toe wat betreft haar schrijven voor kinderen. In haar boeken gaat ze geen gemakkelijke onderwerpen uit de weg.

Voor “ Lieve Stine weet jij het?” heeft ze een zilveren griffel gewonnen.

Dit is een informatief boek met als thema “ Hoe ga je om met afscheid?” Een onderwerp om te bespreken met kinderen, waar ik het een beetje moeilijk mee heb en samen met mij ook heel wat volwassenen. Kinderen horen blij, opgewekt en zonder zorgen te zijn. Dus om rouwen, doodgaan, afscheid, troost, na de dood en begraven dan ook nog eens met hen te gaan bespreken, maakt het er niet gemakkelijker op. Maar van zodra je de kaft van deze hardcover omdraait, leer je dat het ook anders kan. Tine start met afscheid nemen dat dit meer dan 1 vorm kan hebben, de kleuren en de tekeningen die daar mee gepaard gaan geven je ook niet de indruk dat dit een periode is, waar alles donker en zwaar hoeft te zijn. De samenwerking tussen Tine Jensen en Marijke Klompmaker , de illustrator is ook niet aan haar proefstuk toe. Je ziet dat de dames elkaar heel goed aanvoelen en daarom ook aanvullen. De kleuren die gekozen worden stralen rust uit. Aandacht wordt geschonken waar dat moet, pagina’s waar sereniteit en kalmte nodig zijn, krijgen dit ook.

Tine schrijft hier niet over een sprookje. Alles is zoals het is. Dat maakt het nog eens zoveel mooier en puur. De schrijfwijze en verschillende lettertypes hebben me meer dan 1 keer verbaasd. Maar ze maken het er niet moeilijker door om kinderen het boek alleen te laten lezen.

Ik twijfel of je dit boek in een rouwkoffer stopt zodat je hem samen kan lezen met kinderen die er nood aan hebben. Hebben ze dan zin om er verder over door te gaan, kunnen ze dat dan ook, want ze zijn niet alleen. Willen ze dat niet, dan zijn de vraagjes die telkens gesteld worden na een hoofdstuk een hulpstuk voor de kinderen om hun verdriet op te schrijven. Het lezen van antwoorden van andere kinderen op die vragen geeft ook een beetje rust.

Plaats je hem in de schoolbib en gaan kinderen deze alleen lezen, dan is het misschien wel belangrijk dat je een vragenbox in je bib plaatst. Zodat kinderen niet met vragen blijven zitten en het zichzelf dan heel moeilijk maken.

“ Alles wat was “ is een enig handboek in het begeleiden van kinderen die te maken krijgen met afscheid nemen van dierbaren.

Boekgegevens :

  • Titel : Alles wat Was
  • Auteur : Stine Jensen
  • Illustraties : Marijke Klompmaker
  • Aantal pagina’s : 128
  • Uitgeverij : Kluitman
  • ISBN : 9789020622430

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories