Knofje Snikheet/Kunstartiest van Burny en Tamara Bos

K

Knofje is een eigenzinnig meisje van vier (en een half!). Ze beleeft kleine avonturen in en rond het appartement waar ze woont met haar moeder en haar vader. Samen met haar pop Flut gaat Knofje op onderzoek uit en komt daarbij in ogenschijnlijk gewone, maar voor haar bijzondere situaties terecht.

In dit omdraaiboekje beleeft Knofje twee avonturen. In het verhaal Kunstartiest wil Knofje graag helpen met het schilderen van de babykamer. De mama van Knofje heeft namelijk een baby in haar buik. Mama vindt Knofje te klein voor het schilderen van de muren, maar dan heeft Knofje een heel goed idee…

In Snikheet is het zo heet dat Knofje graag wil zwemmen. Papa wil het liefst niks doen, maar hij helpt Knofje toch met het zoeken van het opblaasbadje. Als het badje is opgeblazen, is papa zo moe dat hij eerst even wil uitrusten. Maar Knofje heeft geen zin om te wachten… er moet nog water in het bad en dat kan ze ook best zelf!

De Mening Van Veronique

Van Knofje kan je alleen maar vrolijk worden. Wat een grappig boekje is dit. Hoe leuk is het ook dat je  niet één verhaal, maar direct twee verhalen voor je neus krijgt . Deze prachtige hardcover kan je gewoon na het ene verhaal omdraaien om aan het andere verhaal te beginnen. Dit wordt dan ook al spinnend aangeduid in het midden van het boek.

Knofje is het hoofdpersonage in een kleuterserie van 2001. Daarom is het ook zo amusant en herkenbaar voor volgers van het programma, dat men werkt met fotografisch materiaal van het gezicht van de personages. Hierdoor kan men de gezichtsuitdrukkingen die hier wel van groot belang zijn, naar waarheid weergegeven. Ik vind dit een zeer knappe keuze van schrijver en illustrator.

Dit boek leent zich ook perfect tot voorleesboekjes te gebruiken thuis en in de klas. Zowel het formaat, die gemakkelijk in je hand ligt, als de tekeningen die groot en heel kleurrijk zijn. Ze omvatten de volledige 2 pagina’, waardoor de setting direct geplaatst is. Ieder verhaaltje is net lang genoeg om voor te lezen, net voor het slapengaan.  Elke pagina is voorzien van korte, gemakkelijke bijhorende teksten, waardoor ook samenlezen met beginnende lezers kan gestimuleerd worden.

De verhaaltjes zijn zeer herkenbaar, zodat ieder kind zich direct kan verplaatsen in het verhaal. De tekeningen zijn zeer fantasierijk dat het ook aanzet, om ze zelf te beleven en creatief mee aan de slag te gaan. Zo kan je het zelfs gebruiken om oudere kinderen een verhaal met bijhorende illustraties te laten schrijven en tekenen. Waarmee ze misschien zelf de hoofdrol in hun verhaal kunnen spelen.

Een topper dus, die in elke schoolbibliotheek of kinderboekenkast thuis hoort.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories