Angelfall / Penryn & De Nieuwe Wereld – Susan Ee

A

In de Nieuwe Wereld moet je vechten voor je leven…

Penryn heeft haar zusje bevrijd uit de gruwelkelder van het engelenhoofdkwartier. Maar Paige is veranderd in een monster – met bloederige gevolgen. Paige vlucht. De mensen zijn doodsbang voor haar.

Op zoek naar haar zusje, dolend door de lege straten van San Francisco, komt Penryn achter het geheime plan van de engelen. Ze ontdekt dat ze ver willen gaan in hun zucht naar macht, gruwelijk ver…

Ondertussen jaagt Raffe op zijn vleugels. Hij heeft ze nodig om zich weer bij de engelen te voegen en zijn plek als een van hun leiders in te nemen. Kiest hij voor zijn vleugels of helpt hij Penryn te overleven?

De Mening van Jeroen

Met de leesbeurt van Angelfall 1 : Penryn en het Einde der Dagen, bleek meteen de hele hype rond deze trilogie van Susan Ee bevestigd. De stoere Penryn en haar onwaarschijnlijke relatie met de Engel Raffe wisten het publiek meteen te bekoren. Daar Angelfall 2 : Penryn en de Nieuwe Wereld, meteen verder gaat waar het eerste deel ophield, is het dan ook aartsmoeilijk om een recensie te schrijven zonder daarbij spoilers van het eerste deel weg te geven. Laat het ons erop houden, dat wie het eerste deel nog niet las, deze recensie even links laat liggen.

In dit vervolg op de bestseller van Susan Ee, proberen de overlevenden van de eerste Engelaanvallen hun leven weer bij elkaar te rapen en het beetje samenleving dat er nog bestaat nieuw leven in te blazen. Penryn werd in de handen van het verzet afgeleverd door Raffe, toen ze door één van de schorpioencreaturen werd gestoken. Beetje bij beetje komt ze weer bij, maar wordt ze gewantrouwd door de mensen in het verzetskamp. Wanneer een groepje verzetsstrijders Penryn’s zus Paige echter gevangen willen nemen in de overtuiging dat zij een demoon is, volgt een ware slachting. Paige slaat op de vlucht en wederom moet Penryn op zoektocht trekken. Tijdens haar zoektocht leert ze meer over de ware toedracht van de gebeurtenissen en het grootse plan van de Engelen op aarde. Ondertussen blijft Raffe de jacht op zijn vleugels verder zetten.

Susan Ee is ook met haar tweede telg uit de trilogie in haar opzet geslaagd. De Nieuwe Wereld laat de verhaallijn van Het Einde der Dagen netjes verder lopen en neemt de lezer mee naar de gevolgen van de grote inval van de Engelen. Vluchtelingenkampen, deserteurs, het verzet, een nieuwe hiërarchie in de wereld en nieuwe weetjes over de engelen die ze des te schrikwekkender maken. Maar bovenal een geheel dat de wereld van Penryn nog net iets interessanter maakt en voor meer inhoud zorgt. Meteen worden de fans ondergedompeld in de (zo mogelijk) nog duisterder wereld van dit tweede deel. Terwijl deel 1 kon omschreven worden als een relatief beladen YA-fantasy met dystopische trekjes, leunt het tweede deel al veel meer aan bij een heus horrorverhaal. De hele plot laat je van begin tot einde op het puntje van je stoel balanceren.

Eén van de grootste troeven van deze boekenreeks, die ook doorheen deel twee de sterkhouder blijkt te zijn, blijft het personage van Penryn zelf. Haar moed, haar houding doorheen het hele verhaal en de intelligentie waarmee ze schijnbaar elke situatie de baas kan blijven, maken van haar een hoogst aimabele heldin die zonder enige twijfel ieders sympathie weet te verwerven. Zelfs haar vele tekortkomingen blijven uiterst menselijk en leveren niet alleen een leuk contrast met de samenleving van de Engelen, maar kunnen ook rekenen op het begrip van elke lezer. In dit tweede deel gaan Raffe en Penryn grotendeels hun eigen weg, elk op zoek naar hetgeen hen het meest dierbaar is. De schrijfster blijft hiermee dan ook netjes uit de buurt van de valkuil om al te veel romantiek in het verhaal te willen verweven en neemt rustig de tijd om Penryn’s personage verder uit te diepen. De rauwe sfeer die het verhaal uitstraalt blijft ten allen tijde geloofwaardig overeind.

De Nieuwe Wereld laat ons niet op onze honger zitten en levert net voldoende extra informatie die we in het eerste deel nog misten, om het verhaal uit te bouwen, terwijl we ook hier weer hoog op de spanningsboog eindigen en we als lezer meteen de hand willen slaan aan het laatste deel uit de reeks. Ijzersterk en nagelbijtend spannend. Het zal moeilijk worden om met het derde deel dit schrijfsel te overtreffen.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories