Moordaap – Jakob Wegelius

M

Ik zal de waarheid opschrijven.
De waarheid over de moord op Alphonse Morro.
Zodat iedereen zal weten hoe het echt is gegaan.
En misschien kan het schrijven me helpen van mijn nachtmerries af te komen.

Sally Jones is een gorilla.
Maar niet zomaar een gorilla. Ze kan lezen, schaken en schrijven.
Als machinist op een stoomschip reist ze met kapitein Chief de hele wereld rond.
Tot de Chief op een dag wordt beschuldigd van moord en Sally Jones alleen achterblijft.
Ze zet alles op alles om te bewijzen dat haar vriend onschuldig is.
Maar wie gelooft er nu een aap?

Een meeslepend en fantasierijk verhaal, geïllustreerd met prachtige zwart-witbeelden. Voor iedereen vanaf 13 jaar.

De Mening van Jeroen

Wegelius is een Zweedse schrijver en tekenaar die al geruime tijd wondermooie geïllustreerde boeken schrijft voor kinderen van rond de leeftijd van tien jaar. Zijn Legende van Sally Jones kreeg de Zweedse Augustprijs toegewezen. In het kielzog van dit succes wist hij recent Moordaap uit te brengen die geheel vanuit het standpunt van de aap Sally Jones is geschreven.

Sally Jones is een intelligente gorilla, die samen met scheepskapitein Henry Koskela, ook wel Chief genoemd, aan boord van hun schip goederen vervoert. In de machinekamer voelt Sally zich het beste thuis en techniek is haar dan ook niet vreemd. Wanneer ze op een dag echter een nogal schimmige klant Alphonso Morro willen bedienen, loopt het één en ander mis. Hun schip zinkt en in een poging om de klant ter verantwoording te roepen, valt die in zee. De kapitein wordt valselijk beschuldigd van moord op de opdrachtgever en het is aan Sally om alles op alles te zetten om zijn onschuld te bewijzen. Daarbij leert ze heel wat betrouwbare en minder betrouwbare personages kennen en doorkruist ze de halve wereld op zoek naar een sprankeltje hoop om haar kapitein te redden uit de gevangenis.

Het verhaal werd opgevat als een soort dagboekverslag dat aan de hand van Sally’s herinneringen op papier werd gezet. Het geheel wordt zo uiterst geloofwaardig weergegeven en de lezer krijgt af en toe een bedenking mee van de aap, waardoor je als lezer regelmatig een herbevestiging krijgt van een goede afloop aan het eind van het verhaal. De schrijver beperkt de beschrijvende sequenties tot een uiterst minimum en laat de vele tekeningen die het boek rijk is, voor zich spreken. Daardoor wordt geen afbreuk gedaan aan het vlotte verhaaltempo. Het verslag zelf werd netjes opgedeeld in drie delen die telkens een periode uit het leven van Sally beslaan. Terwijl we eerst in Lissabon de gebeurtenissen meebeleven die aanleiding geven tot het hele plot, wordt in deel twee de zoektocht in een ander werelddeel verder gezet, om ten slotten in het derde deel terug op vertrouwde bodem te belanden. De personages worden van voldoende diepgang voorzien en krijgen een goede gedetailleerde beschrijving die extra wordt ondersteund door de tekeningen in het boek.

Het boek wordt aangeboden in een nette gebonden editie met harde kaft zoals we ondertussen van de kwaliteitsvolle uitgaves van Clavis gewoon zijn. Aan het begin van het boek krijgen we enkele tekeningen van de hoofdpersonages uit het verhaal en elk hoofdstuk wordt gesierd door een zwartwittekening. Alhoewel het hele plot ruim de 500 pagina’s overschrijdt, voelt het geheel nooit aan als een langdradige ervaring, omdat elk hoofdstuk netjes volgestouwd zit met relevante gebeurtenissen voor het eindproduct. Toch moeten we er even op wijzen dat niettegenstaande de doelgroep van 13-jarigen en ouder die wordt aangegeven bij de beschrijving van het boek, dit enkel van toepassing is voor de geoefende jonge lezer. Voor een eerste echte leeservaring is dit boek een beetje teveel van het goede. Wie echter al enige boeken achter de kiezen heeft en fan is van het fantasygenre zal met Moordaap zeker zijn of haar hart kunnen ophalen. Goed voor enkele avondjes boordevol leesplezier.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories