Bot 2 – De Redding van Roest van Shane Hegarty

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Bot is een kleine robot die samen met zijn vrienden in een verlaten speelhal woont. Allemaal werden ze afgedankt door hun eigenaars toen ze mankementen begonnen te vertonen. Allemaal zijn ze anders dan de andere robots, omdat ze gevoelens en gedachten hebben, net als mensen. Op een dag verliest een van Bots vrienden zijn neus. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe neus vinden ze een oude, afgedankte robot die ze Roest dopen. Bot weet intussen veel over vriendschap, en voelt dat hij de kapotte robot niet aan zijn lot kan overlaten. Lukt het hem om Roest te bevrijden, samen met zijn vrienden? En kunnen ze zijn gebroken hart repareren, voor het te laat is?

De Mening van Jeroen

Bij mijn eerste kennismaking met deze mooie vormgegeven reeks van Shane Hegarty, was ik best lovend over de leuke futuristische opzet en de charmante hoofdrolspeler. Ik was dan ook vooral benieuwd of een tweede deel in de reeks het origineel kon evenaren. 

De wondermooie vormgeving van uitgeverij Blloan Junior, een imprint van Standaard Uitgeverij, werd ook bij “De Redding van Roest” doorgetrokken en is met zijn felle kleuren een ware eyecatcher in de boekenwinkel. Ook nu weer neemt het hoofdpersonage zijn centrale plaats op de cover. Dit is een boekje dat meteen zijn plaats zal opeisen in de boekhandel en zonder twijfel het doelpubliek van 6-10 jarigen aanspreekt.

Het verhaal in dit tweede deel gaat netjes verder waar het eerste deel ophield en kent een gelijkaardige opzet als zijn voorganger. Terwijl in het eerste deel Bot zijn eigen avontuur beleefde en zichzelf moest redden en een plaats geven in een wereld waar geen enkele soortgenoot is zoals hij, wordt deze rol nu toebedeeld aan het personage van Roest. Bot neemt ook hier weer de hoofdrol op zich, door Roest onder zijn vleugels te nemen.

Helemaal origineel is de insteek dus niet, aangezien het eerder voelt als een rehash van de gebeurtenissen uit “Kleine Robot, Groot Avontuur”. Maar anderzijds kan je ook stellen dat een succesformule best wel eens mag herhaald worden. Al bij al een goede keuze dus, al kan ik meteen stellen dat een derde deel best wat origineler uit de hoek mag komen.

Ook in “De Redding van Roest” is het boek opgedeeld in een hele resem korte hoofdstukjes die telkens een mini-subplot brengen en samen het grote verhaal vertellen. (ideaal om voor te lezen voor het slapen gaan) De tekst wordt afwisselend door kleine of paginagrote illustraties gesierd, van de hand van Ben Mantle, die ook al instond voor het eerste deel. De tekeningen worden dan wel eenvoudig gehouden, zeker met dit doelpubliek, maar worden van net voldoende detail en grijstinten voorzien om een meerwaarde te betekenen voor deze uitgave.

“De Redding van Roest” is een boekje waar niet alleen de jonge lezertjes van zullen smullen, het is er ook eentje waar de volwassen (voor-)lezer door gecharmeerd zal worden. Net als zijn voorganger telt ook het tweede deel in de reeks zo’n 230 pagina’s, maar blijft die dankzij de vele illustraties en de netjes gespreide grote lettertekens nog een haalbare kaart voor beginnende lezers die van een kleine uitdaging houden.

Boekgegevens :

  • Titel : De Redding van Roest
  • Reeks : Bot
  • Auteur : Shane Hegarty
  • Illustraties : Ben Mantle
  • Uitgeverij : Blloan Junior
  • ISBN : 9789403219769

You may also like

Leave a Comment