De Jaguarkrijger van Peter Varg

door Jeroen Dejaegere

Hoog in de Andes zijn twee onthoofde kinderen gevonden, van wie het hart uit hun lichaam gesneden is. Jaguarkrijger Juan laat zijn menselijkheid achter, transformeert in zijn geestesbeest en gaat op zoek naar de dader: een vleermuismonster van voorbij de poort tussen de werelden.

Levensgevaarlijk gewond trekt hij zich na het gevecht terug en hoort een gebiedende stem zeggen dat de laatste dagen eraan komen. De stem vertelt hem over de op handen zijnde kosmische strijd, waarin Juans dochter Monica een meisje zal baren dat het universum kan redden van de ondergang. Juan moet ervoor zorgen dat Monica de juiste, waardige Coya-man zal treffen om dit kind te verwekken.
Maar dan ontmoet Monica Peter, een Belgische sociaal werker die in Chili neergestreken is…

Zo weefde de Gevederde Slang met oneindig geduld de lotslijnen van jaguar en mens samen. Hij maakte van hen wapens die hij gebruikt in zijn strijd tegen Akash, de Waanzinnige God.

De Jaguarkrijger is het spannende eerste boek in de trilogie Kukulkans Meesterplan, dat zich afspeelt in Chili ten tijde van de militaire dictatuur van generaal Pinochet. Peter Varg weeft heden en verleden moeiteloos samen tot een bijzondere en kleurrijke vertelling.

De Mening van Veronique

Van sommige boeken weet je meteen dat ze perfect in je smaak zullen vallen, van andere ben je dan weer wat onzeker. Soms omdat het niet helemaal je genre is, of omdat je wat minder aangetrokken werd de blurb, er kunnen heel wat redenen zijn. En soms heb je dan het geluk dat het boek waarvoor je vreesde heel er bleek mee te vallen en heel soms kan het ook tegenvallen. Schrijvers stoppen heel veel werk in hun boeken en wie ben ik dan om mijn mening als enige waarheid te gaan verkondigen? Ik hou van andere culturen en de vele verhalen en rituelen die hierrond bestaan. Ik hou van jaguars en andere dieren die met bepaalde mythes te maken hebben.  Ik hou van heel veel verschillende boeken en genres en schrijfstijlen, maar De Jaguarkrijger hoorde helaas niet in dat rijtje.

Eén oorzaak kan ik niet zomaar duiden, het betreft in dit geval een samenloop van meerdere redenen. Deze paperback is voor mij een echt kluwen, waarbij realiteit en verbeelding en een overdreven veelheid aan details zo in elkaar verweven worden dat ik de draad in het verhaal nooit helemaal gevonden heb.

Bij elke setting die de schrijver schetst, wordt de lezer getrakteerd op een overmaat aan zowat alles. Teveel details, teveel personages, teveel beschrijvingen,…

De gebeurtenissen in ieder hoofdstuk worden beschreven tot in het kleinste detail, waarbij je als lezer de tijd en de kans niet krijgt om je te gaan inleven in de eigenlijke setting. De realiteit, de mythes, de rituelen lopen constant door elkaar en wijzigen zo snel dat de focus van het verhaal alle kanten op schiet.

Er zijn bovendien teveel personages die van de schrijver een belangrijke rol krijgen in het plot. Die worden dan ook nog eens heel uitvoerig en diepgaan uitgebouwd, wat alleen nog meer extra info bij de de grote hoop gooit en waardoor het verhaaltempo helemaal uit het geheel wordt gehaald. Dit komt geenszins de betrokkenheid van de lezer ten goede.

In het midden van het verhaal kreeg ik precies eventjes tijd om tot rust te komen. De veelheid van informatie bleek wat minder en ik dacht hoopvol dat er een kentering in de verhaallijn kwam. Jammergenoeg was dit niet het geval. Het gebeurt niet vaak, maar bij het einde van de leesbeurt kan ik alleen maar concluderen dat dit een heuse opgave was die me niet meteen doet verlangen om een dergelijk genreboek nogmaals ter hand te nemen.

Ik ben er zeker van dat dit subgenre van fantasy en deze schrijfstijl een publiek kennen dat enthousiast boek na boek wil verorberen. Alleen is dergelijke aanpak niet aan mij besteed. Alleen voor echte fans en doorwinterde genrelezers.

Boekgegevens :

  • Titel : De Jaguarkrijger
  • Reeks : Kukulkans Meesterplan
  • Auteur : Peter Varg
  • Uitgeverij : Celtica Publishing
  • ISBN : 9789491300707 

You may also like

5 commentaren

Peter Adriaens februari 20, 2021 - 10:56 pm

Hallo Jeroen,

Ik begrijp dat Veronique mijn boek niet echt kon waarderen. Ze heeft de draad van het verhaal nooit gevonden. Is dat ook jouw oordeel?

Peter Varg

Reply
Jeroen Dejaegere februari 22, 2021 - 7:20 pm

Hoi Peter, ik heb zelf je boek nog niet gelezen. Ik kan dus helaas nog geen oordeel vellen over je schrijfsels. Indien je dat wenst, wil ik die zeker proberen in te plannen.

Reply
Peter Varg februari 23, 2021 - 9:07 pm

Jeroen, ik zou het waarderen dat jij mijn boek leest en je oordeel deelt met de wereld.

Reply
Jeroen Dejaegere februari 25, 2021 - 7:36 pm

komt in orde Peter, ik zal je boek zelf van een eerlijke mening voorzien.

Reply
Peter Adriaens mei 23, 2021 - 2:12 pm

Hallo Jeroen, Ik stuurde je een paar maanden geleden De Jaguarkrijger als epub. Ik heb je beloofde recensie nog niet ontvangen. Graag wat feedback op peter.adriaens2@telenet.be

Peter Varg

Reply

Plaats een bericht