De Academie van Astrid Boonstoppel

D

‘Ze zijn slim, talentvol en grenzeloos ambitieus. En ze opereren vanuit de schaduw.’
Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.

Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent…

De Mening van Jeroen

Sommige boeken weten je te overtuigen met hun beklijvende korte samenvatting, andere neem je blindelings van de plank omdat je vertrouwt op de kunde van de auteur en nog weer andere kregen zoveel positieve commentaren dat je wel heel erg benieuwd bent geworden naar het verhaal. En heel soms heb je gewoon een covercrush die je overtuigt om blindelings en onvoorbereid een boekenwereld in te stappen. “De Academie” van Astrid Boonstoppel is voor mij eentje die perfect in die laatste categorie past. Dat en natuurlijk het feit dat haar vorige werk de Jonge Jury Debuutprijs in de wacht wist te slepen.

“De Academie” is een uitgave die net door zijn minimalistische coveropmaak aanspreekt. Op het eerste gezicht vertellen de kanten kraag en de gouden belettering op de kaft helemaal niks, maar dat is slechts schijn, want na de leesbeurt kan ik alleen maar concluderen dat het een uiterst treffende verwijzing naar de verhaalinhoud betreft. 

Boonstoppel brengt ons het verhaal van hoofdpersonage Em die voor één jaar aan een geheimzinnige elitaire school gaat studeren. In tegenstelling tot heel wat van haar vakgenoten, die naar het fantastische genre afdwalen, kiest de schrijfster daarbij voor een realistische setting die de beste elementen van roman en thriller combineert, zonder dat één van de twee genres echt volledig wordt uitgespeeld. Het verhaal is opgebouwd uit 54 korte hoofdstukken die regelmatig vanuit een wisselend standpunt worden verteld. Enerzijds hebben we uiteraard de belevenissen zoals Em die ervaart, maar anderzijds komt ook de zienswijze van haar quasi-tegenspeelster en mentor Isabella aan de beurt. Alsof dat niet genoeg is, worden deze twee kanten van het verhaal nog eens doorspekt met een regelmatige onbekende derde visie. Het functionele aspect van deze derde zienswijze mag dan wel aanvankelijk niet worden gekaderd, het is de aanzet voor de uiteindelijke climax en wordt voldoende uitvoerig uitgewerkt in het laatste kwart van het boek.

Het duurt best enige leestijd vooraleer de spanning, zij het minimaal, in de verhaallijn wordt verwerkt, wat er dan ook voor zorgt dat de eerste helft van het boek eerder als een roman leest dan een thriller. De schrijfster neemt uitvoerig haar tijd om de lezer onder te dompelen in het hoe en waarom van Em’s verblijf op de academie en schetst daarbij ook de noodzakelijke achtergrond voorafgaand aan het plot. De lees- en vertelsnelheid ligt vanaf het begin relatief laag, maar houdt gelijke tred met de spanningsboog. Naarmate de climax nadert, voert Boonstoppel het tempo aardig op. 

“De Academie” bestempelen als een typisch meidenboek zou het werk oneer aandoen, maar kan begrijpelijk her en der geopperd worden. De traditionele zwijmel-elementen van de rijke verleider, de prestigieuze school, de typische vriendinnen-kliekjes en nog wel een handvol meer van die elementen worden volop aangevoerd. Daar staat meteen tegenover dat ook heel wat zwaardere thematieken als groei, emancipatie en zelfontplooiing het verhaal van het nodige tegenwicht voorzien. Dit neemt echter niet weg dat het leespubliek voornamelijk uit vrouwelijke tienerlezers zal bestaan (de sporadische uitzondering ter zijde gelaten) en daar omwille van het onderwerp en de genre-keuze ongetwijfeld op heel wat enthousiasme zal onthaald worden. 

De relatief kleine font en de compacte bladspiegel, zorgen ervoor dat het bijna 250 pagina’s tellende boek best wel veel verhaal bevat. Al mocht de spanning wat vroeger in de verhaallijn geïntroduceerd worden, de keuze van de schrijfster is gezien het plotverloop logisch te noemen. Het eindresultaat is een onderhoudende en vlotte leesbeurt die perfect inspeelt op de leefwereld van de modale Young Adult lezer.

Boekgegevens :

  • Titel : De Academie
  • Auteur : Astrid Boonstoppel
  • Uitgeverij : Blossom Books
  • ISBN : 9789463491716

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories