Vrije Val van Pierre Lemaitre

V

In Vrije val zoomt Lemaitre in op de karakters van invloedrijke managers en toont hun meedogenloze strategieën. Het resultaat is een psychologische thriller zoals alleen Lemaitre ze schrijft: cynisch, humoristisch en indringend!

De 57-jarige Alain Delambre, voormalig hrmanager, is al jaren werkloos. Uit pure wanhoop sorteert hij voor een hongerloontje dozen in een fabriek. Tot er een functie voorbijkomt die perfect bij hem past: hr-assistent. Hij wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Dan blijkt dat de ultieme beproeving nog moet komen. Tijdens een gesimuleerde gijzeling worden de kandidaten getest op hun moed, stressbestendigheid en trouw. Vastbesloten de baan in de wacht te slepen, besluit Alain het spel mee te spelen.

De Mening van Sven

Pierre Lemaitre is een Frans scenarioschrijver en auteur. Hij werkte als leerkracht literatuur vooraleer hij zich toelegde op het schrijven. “Tot Ziens Daarboven” is één van zijn bekendste werken. In 2017 werd dat boek dan ook verfilmd.

In “Vrije Val” neemt Lemaitre ons mee in de gedachten en gedragingen van een werkloze vijftiger. Het hoofdpersonage is zeer goed uitgewerkt en past qua karakter volledig bij het verhaal. De auteur hanteer een vlotte schrijfstijl en vooral het gebruik van de ik-vorm laat de lezer toe om zich nauwer bij het verhaal betrokken te voelen. In het gedeelte waar de echte actie zit schakelt hij dan weer passend over op de derde persoon . Het geheel voelt best realistisch aan, het zou de eerste keer niet zijn dat iemand door dergelijke gebeurtenissen ontploft.

Het boek werd opgedeeld in drie delen: Voor, tijdens en na (de gebeurtenissen).

De delen, voor en na, zijn geschreven in de eerste persoon. Die delen beleefde ik echt door de ogen van het hoofdpersonage. Het deel, tijdens, liet me dan weer de gebeurtenissen beleven van op een kleine afstand. Voor mij was dit de ideale uitwerking van het boek.

In het deel, voor, leerde ik ons personage al zeer goed kennen. Zijn gedachten, waarom hij iets doet. In dit deel voelde ik vooral medelijden. Ik voelde mee met zijn problemen. Ik moet toegeven dat ik zelfs bij sommige foute handelingen het toch goedkeurde wat hij wou doen.

Het deel, tijdens, ging niet zo goed geweest zijn moest het ook in de eerste persoonsvorm geschreven geweest zijn. Doordat ik alles meemaak vanuit een andere hoek kon ik me veel meer inleven in de personages die zich rond het hoofdpersonage bevinden. Ik voelde hun angst of woede.

Het deel, na, is voor mij een herstart. Op het einde van het vorige deel wist ik niet zeker waar het verhaal nog naartoe kon gaan. Maar het laatste deel schudt de kaarten volledig door elkaar.

Het einde van het verhaal is een zeer goede afsluiter van het verhaal. Hier en daar nog een kleine verrassing of een onverwacht element.

Conclusie

Een verhaal die ons laat meekijken in het leven van een werkloze die alles over heeft om een job te kunnen bemachtigen. Je wordt meegesleurd als lezer in zijn gedachten maar krijgt de kans zijn hoofddaad mee te maken vanuit een andere hoek waardoor je die situatie nog meer beleefd dan dat je het zou lezen vanuit het ik perspectief. Het enige wat je je moet afvragen na het lezen van dit boek is of onze werkloze beter af is na alles wat er gebeurt is of was het beter ervoor?

Boekgegevens :

  • Titel : Vrije Val
  • Auteur : Pierre Lemaitre
  • Uitgeverij : Xander
  • ISBN : 9789401607353

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories